De luni a inceput incepe sa functioneze biroul de credit.

Este vorba de o baza de date la care bancile apeleaza inainte de a acorda credite pentru a afla bonitatea solicitantilor.

Persoanele care nu si-au onorat platile cu regularitate din motive neintemeiate sau neacceptate de banci nu vor mai putea face un alt credit decat in conditii exceptionale stabilite de banca la care apeleaza.

Paza buna trece primejdia rea

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancherilor, Radu Ghetea, masura ar trebui sa-i sperie mai ales pe cei care au incercat sa fraudeze bancile prin angajarea mai multor credite.

Prin datele care vor fi trimise catre biroul de credite se va sti clar cine este rau-platnic, unde si de cand nu si-a mai onorat platile, in baza de date urmand sa figureze toate amanuntele legate de identitatea solicitantilor de credit, precum si valoarea ratelor restante si chiar incidentele avute cu bancile, cum ar fi prezentarea de documente false.

Insa, dupa cum spune Radu Ghetea, Romania nu este o tara care sa exceleze la capitolul credite de anvergura.

Cele mai numeroase sunt creditele de consum, acolo unde si nivelul restantelor pare a fi mai mare.

Cu toate acestea, nu numarul lor, care nu depaseste 1% pe intregul sistem bancar, i-a determinat pe initiatori sa infiinteze respectivul birou de credite ci, mai degraba s-a avut in vedere sintagma: "paza buna trece primejdia rea".

Decizia apartine bancilor

Biroul de credit va face o legatura electronica directa intre banci.

Cand o persoana vrea sa faca un imprumut, oficialul bancii va putea accesa, cu acordul solicitantului, baza de date a biroului de credit pentru a afla daca acesta mai are si alte credite sau credite restante.

Decizia acordarii de credite apartine insa exclusiv bancilor.

Acestea pot acorda un imprumut si persoanelor care au restante fie la banca solicitanta, fie la alta banca, dar perioada nu trebuie sa fie mare si nejustificata.

Dupa cum spune Radu Ghetea, acestea sunt masuri exceptionale, iar banca va fi suficient de intelegatoare cu cei care nu si-au platit o luna creditul pentru ca au fost, de exemplu, plecati in strainatate.

Una din bolile frecvente ale bancilor a fost lipsa de prudenta in urma carora s-au acordat credite neperformante, credite care au dus la falimentarea mai multor banci preintre care Bancorex si Bainca Intrenationala a Religiilor.

Au existat de asmenea suspiciuni ca aceste credite au fost aspirate pe criterii politice.