Serviciile oferite in Romania prin intermediul retelelor publice de telefonie au inregistrat, in ultimii doi ani, o crestere substantiala, confirmind traiectoria ascendenta pe care s-a angajat piata romaneasca de comunicatii electronice. Acestea sint concluziile unui raport dat publicitatii de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Astfel, telefonia mobila a crescut spectaculos (cu aproape doua milioane de abonati), iar numarul de abonamente la serviciile de Internet s-a dublat pe parcursul unui singur an. “Am inregistrat, pentru sfirsitul anului 2003, un numar de peste 906.

000 de abonamente la Internet si atrag atentia ca un asemenea abonament deserveste fie o familie intreaga, fie o intreaga institutie de invatamint, fie o intreaga companie privata”, a declarat presedintele ANRC, Ion Smeeianu.

In 2002, raportul dintre utilizatorii de dial-up si cei care foloseau conexiuni dedicate era de aproximativ 3 la 1, in timp ce in 2003 acest raport s-a echilibrat, abonamentele dedicate ajungind la numarul de 485.000, iar cele dial-up la 421.000.

Mai e mult pina departe

Desi vestile sint imbucuratoare, este clar ca va mai dura destul de mult pina cind ii vom ajunge pe vest-europeni din acest punct de vedere. Iata, de pilda, un studiu realizat in Germania arata ca fiecare al patrulea neamt utilizeaza frecvent Internetul.

Comunicarea, informarea si cumparaturile sint principalele puncte de interes, urmate de jocurile online.