Pentru a va prelungi viata cu 30 de ani trebuie sa cunoasteti secretele longevitatii, sapte la numar, care se refera, printre altele, la anturaj, animalul de companie si dieta, conchide un studiu al cercetatorilor din cadrul Universitatii Hamilton, din Canada, realizat pe un esantion de 5.000 de barbati si femei cu virste de peste 40 de ani.

Daca aveti o gindire pozitiva, va luati o pisica, mincati sanatos, studiati, va faceti noi prieteni si aveti un sot bun sau o sotie buna, va sporesc considerabil sansele de a trai mai mult decit cei care fumeaza, consuma alcool, isi fac griji din toate fleacurile, nu sint fericiti in casnicie, maninca nesanatos sau traiesc in apropierea unei artere intens circulate.

Studiul canadian - confirmat de cercetatorii irlandezi, americani si britanici si dat publicitatii duminica de cotidianul britanic “The Independent” - face chiar calculul numarului de “ani-bonus” pe care ii poate aduce un asemenea mod de viata.

In fruntea topului acestor secrete ale longevitatii, se situeaza o viata sociala agreabila, cu multi prieteni - aceasta aducind un plus de noua ani -, caci o viata sociala activa, cu numeroase intilniri amelioreaza sistemul imunitar.

In cazul in care ginditi pozitiv, iar ridurile, “sunculitele” si alte mici necazuri ale imbatrinirii nu va aduc la disperare, cercetatorii va “dau” sapte ani si jumatate de viata in plus. In opinia lor, stresul provocat de astfel de griji conduce la afectiuni cardiace si diabet.

O sotie devotata, cinci ani bonus

“Cei casatoriti cu persoana potrivita isi asuma - statistic vorbind - mai putine riscuri decit celibatarii, iar atunci cind sint bolnavi, sint mai bine ingrijiti de o sotie/un sot atent(a)”, astfel incit cei care au o casnicie fericita mai cistiga cinci ani.

Trebuie insa notat ca studiul nu tine cont de repercusiunile pe care le are acest devotament conjugal asupra sotilor/sotiilor respective.

Studiile ce permit ascensiunea pe scara sociala prelungesc si ele viata cu patru ani, pentru ca, afirma cercetatorii americani, “cei care parasesc scoala foarte devreme sint mai susceptibili sa adopte deprinderi de viata nesanatoase”.

Alimentatia are si ea un rol foarte important in longevitate, asa ca adoptarea unei diete sanatoase poate aduce inca doi ani in plus. Acestia pot fi insa usor anulati de simplul fapt ca locuiti in vecinatatea unui drum foarte circulat (minus doi ani si jumatate), poluarea aerului cu gazele de esapament constituind un important factor de risc.

Un alt secret al longevitatii este sa va luati o pisica, pentru ca, afirma cercetatorii, “acest animal de companie mareste consideratia fata de propria persoana si da siguranta stapinilor sai”.

In final, autorii studiului au indicat si unde se afla “paradisul longevitatii” pe harta lumii: cu o medie de viata de 83 de ani, “marele cistigator” este Andorra, micul principat de 465 de kilometri patrati, situat intre Franta si Spania.