Banii de la SAPARD continua sa existe mai mult pe hirtie. Cel putin fondurile care ar trebui sa se indrepte direct catre micii fermieri intirzie sa intre in conturile acestora, principalul motiv al acestei situatii fiind, in opinia beneficiarilor, birocratia autoritatilor.

Daca sint luate la bani marunti, chiar si povestile de succes prezentate de agentia SAPARD ca exemple numai bune de adus in fata opiniei publice despre cit de bine se misca lucrurile arata ca, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel.

Alexandru Mitrus este un orasean din Turnu Magurele, judetul Teleorman, care si-a transformat o pasiune veche de 11 ani, cresterea albinelor, intr-o ocupatie care acum ii maninca tot timpul, dar ii asigura si principala sursa de venit. Potrivit afirmatiilor sale, a scos 400 de milioane de lei anul trecut din apicultura.

Vazind ca afacerea ii merge bine si ca poate pune ceva bani deoparte, s-a gindit “sa se arunce” la o finantare SAPARD. Stia ca trebuie sa suporte din banii proprii jumatate de investitie, restul fiind acoperit din bani europeni nerambursabili.

“A trebuit sa imi cumpar o bucata de pamint in satul Pleasov pentru ca sa devin “taran”, altfel neavind cum sa am acces la SAPARD. A trebuit sa ma inscriu ca PFA, adica persoana fizica, si apoi sa fac un curs de apicultor. Pe 17 aprilie anul acesta am depus dosarul la agentia SAPARD. Mi l-au intors o data ca imi lipsea ceva.

Ma rog, de toate astea s-a ocupat o firma de consultanta pe care am platit-o cu 1.000 de euro. Le-a trebuit ceva pina sa se dumireasca cei de la directia regionala SAPARD pentru ca eu am depus primul proiect pe apicultura din judet. Au invatat si ei din mers.

A urmat o verificare pe teren, ca am tot ceea ce spun in proiect si pe 6 iulie am semnat contractul de finantare”, povesteste Alexandru Mitrus. Desi pare, acesta nu este finalul fericit. De-abia de aici incep greutatile pentru proaspatul beneficiar, pe hirtie, al unei finantari SAPARD de 12.000 de euro. Cu inca 12.

000 de euro ai sai, Alexandru Mitrus vrea sa achizitioneze 300 de stupi cu tot cu familiile de albine si sa-si reprofileze productia catre mierea ecologica, numai buna si profitabil de exportat in statele Uniunii Europene.

“Dupa ce am semnat contractul, trebuia sa fac achizitiile respective, cutii pentru stupi, familii de albine, matci si pe masura ce le cumparam banii erau decontati de la SAPARD. Prima problema a fost cu borderourile. Nu am stiut ca nu se accepta borderourile care sint chitante intre mine, PFA si o persoana fizica.

Asta sint reglementarile celor de la agentia SAPARD, dar eu de unde sa cumpar familii de albine de la o persoana juridica? Ca marea majoritate sint producatori individuali. Am sperat sa se rezolve ceva, insa nu s-a intimplat nimic. In cele din urma, am gasit eu o solutie cu cineva care sa treaca si el pe PFA, dar timpul a cam trecut si acum e cam tirziu pentru albine.

Eu trebuie sa cheltuiesc banii in acest an, insa sper sa obtin o aminare pina anul viitor pentru ca de acum vine sezonul mort pentru apicultori. Eu oricum sint decis sa fac investitia asta, cu sau fara SAPARD. La acest prim proiect SAPARD, procedurile mi s-au parut greoaie. Insa acum, daca as mai face unul, as sti exact ce trebuie facut”, spune Alexandru Mitrus.

250.000 de euro pentru mierea de albine

Pina acum, 21 de proiecte in domeniul apiculturii, cu o valoare totala de aproximativ 250.000 de euro, au fost declarate eligibile la nivel national, insa banii nu au intrat inca efectiv in conturile fermierilor. Cei care doresc sa investeasca in apicultura pot obtine fonduri nerambursabile pentru infiintarea sau modernizarea fermelor apicole, dar si pentru unitatile de procesare si depozitare.

Jumatate din valoarea investitiei trebuie insa suportata de beneficiar. La sfirsitul lui 2003, in Romania isi desfasurau activitatea 41.000 de apicultori care au realizat o productie totala de 20.400 de tone de miere. Tara noastra exporta anual intre 8.000 si 10.000 de tone de miere.

Una spun autoritatile, alta e pe teren

Ion Carstea din comuna Bujoreni, judetul Vilcea, este unul dintre beneficiarii Programului SAPARD pentru infiintarea unei exploatatii apicole. Valoarea eligibila a proiectului este de 20.

192 de euro si consta in achizitionarea a 70 de stupi cu familii de albine, centrifuga de extractie a mierii, mic instrumentar apicol (rame, afumatori), dar si un modern pavilion apicol pentru transportul stupilor. In urma implementarii acestui proiect, ferma apicola va produce peste trei tone de miere anual. Asa suna un comunicat al agentiei SAPARD in care se prezinta succesele programului.

Acelasi Ion Carstea nu parea insa la fel de optimist in cursul zilei de ieri, la citeva saptamini dupa comunicatul agentiei SAPARD. “N-am semnat inca nici un contract. E mult de alergat, nu-mi inchipuiam ca va fi asa greu. E birocratie mare, sint multe acte de facut. Permanent apar tot felul de chichite la dosar. Ce sa fac, merg mai departe.

Oricum, inca n-am demarat afacerea”, precizeaza Ion Carstea.