Investitorii vor putea cumpara, saptamana viitoare, actiuni ale Bancii Transilvania la un pret unitar de 6.000 de lei, cu 700 de lei sub valoarea de piata. Oferta publica primara a Bancii Transilvania reprezinta a doua etapa a procesului de majorare a capitalului. Pachetul oferit la vanzare insumeaza 2,47% din capitalul institutiei de credit.

Intermedierea ofertei publice primare este asigurata de societatea de brokeraj SSIF BT Securities. Cei interesati in achizitionarea titlurilor pot face acest lucru doar la sediul din Cluj al companiei. Actionarii bancii din Cluj au aprobat, in cursul lunii aprilie, majorarea capitalului social cu 364,1 miliarde de lei, pana la 1.334,9 miliarde de lei.

O suma de 266,9 miliarde de lei provine din profitul aferent anului 2003, iar diferenta a fost acoperita in proportie de 96,5% de actionarii care si-au exercitat dreptul de preferinta. Actiunile Banca Transilvania au o valoare nominala de 1.000 de lei. La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), titlurile bancii au fost cotate luni cu 6.700 lei, mai jos cu 0,74% fata de sedinta precedenta.

Pana la sfarsitul saptamanii viitoare, cele 3,3 milioane de actiuni ramase nesubscrise vor putea fi cumparate si de investitorii care nu sunt actionari ai bancii. Potrivit brokerilor, pachetul mic de actiuni va duce la o suprasubscriere de cateva ori a valorii anuntate. In urma acestei operatiuni, banca din Cluj va atrage o suma putin peste 20 miliarde de lei.

Banca Transilvania este prezenta in toate centrele economice ale tarii, detinand in prezent 96 de sucursale si agentii. Obiectivul, pentru cota de piata a bancii pana la sfarsitul anului, este de 3%. Banca Transilvania a incheiat o serie de acorduri de finantare cu BERD, IFC, DEG in vederea dezvoltarii unor sectoare importante ale pietei.

De asemenea, pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor, banca Transilvania a creat Grupul Financiar BT, celelalte subsidiare fiind BT Securities, BT Leasing si BT Direct.