Copiii romani baricadati in scolile din Transnistria sunt protejati de militarii din cadrul misiunii OSCE impotriva unei posibile interventii in forta a militiei transnistrene.

Imprejurimile unitatilor de invatamant romanesti s-au transformat in teatru de operatiuni militare, transnistrenii si militarii OSCE, alaturi de politistii moldoveni, fiind in expectativa, dupa ce ieri dimineata a expirat termenul-limita acordat de autoritatile de la Tiraspol pentru asa-zisa intrare in legalitate a scolilor cu predare in limba romana.

Colonelul Jan Nadolski, din cadrul misiunii OSCE, citat de BASA-press, a precizat ca observatorii militari din cadrul trupelor de mentinere a pacii sunt pe pozitii si supravegheaza scolile moldovenesti din Transnistria, pentru orice eventualitate.

Militia transnistreana ii lasa pe copii fara alimente si apa

Nadolski a precizat ca observatorii militari au fost trimisi inca de sambata sa supravegheze scolile moldovenesti, cu o zi inainte de expirarea termenului acordat de administratia de la Tiraspol pentru inregistrarea institutiilor de invatamant, motiv pentru care fortele transnistrene ar putea incerca sa le inchida cu forta.

Colonelul a mentionat ca, pana in prezent, militienii transnistreni nu au incercat sa utilizeze o astfel de metoda pentru a inchide scolile moldovenesti. Desi nu au intervenit inca in forta, militienii transnistreni blocheaza in continuare accesul in scoli, impiedicand trupele de mentinere a pacii sa le dea copiilor alimente si apa.

In ciuda promisiunilor guvernului de la Chisinau ca va face tot posibilul sa rezolve conflictul, situatia elevilor, parintilor si profesorilor baricadati in scolile de la Tighina a ramas neschimbata. Timp de cinci zile, fortele transnistrene au blocat cladirea si nu au mai permis misiunii OSCE sa se apropie de poarta scolii pentru a le aduce copiilor apa si mancare.

Reprezentantul OSCE a spus ca in aceasta situatie se afla si scoala-internat de la Tighina, unde au loc negocieri intre cele doua parti. "Am stat de paza, pe perioada sfarsitului de saptamana, impreuna cu politistii moldoveni si observatorii din cadrul fortelor de mentinere a pacii.

Nu ni s-a permis sa intram in orfelinat, insa purtam negocieri cu autoritatile locale pentru a putea trimite produse alimentare si apa copiilor blocati in interior", a precizat el.

Tiraspolul sustine ca nu va intra cu pusca peste elevi

Potrivit reprezentantului Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control (CUC), Ion Leahu, presa de la Tiraspol a anuntat ca administratia provinciei separatiste nu va recurge la forta pentru a inchide scolile moldovenesti, ci va actiona in justitie aceste institutii, pe care le acuza de functionare ilegala.

Pe de alta parte, Maria Roibu, presedinte al Comitetului pentru apararea drepturilor copiilor din scolile moldovenesti de pe teritoriul transnistrean, a informat ca reprezentantii Departamentului Educatiei de la Tiraspol au anuntat-o ca termenul acordat pentru inscrierea scolilor a fost prelungit pana la 25 august.

Anterior, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a subliniat ca scolile moldovenesti trebuie sa respecte "standardele educationale" ale Transnistriei. Smirnov a declarat ca problema elevilor romani este una artificiala, promovata de politicienii de la Chisinau care vor sa obtina capital politic cu doar cateva luni inainte de inceperea campaniei electorale.

"Daca nu ar fi existat scolile, comunistii ar fi gasit imediat un alt motiv. Scopul lor este clar, de a defaima Republica Moldoveneasca Nistreana in ochii opiniei publice internationale", a afirmat Smirnov.

O decizie adoptata de administratia de la Tiraspol a dispus inchiderea, de la 1 iulie, a scolilor moldovenesti de pe teritoriul transnistrean care folosesc programele de studii ale Republicii Moldova. Potrivit Ministerului Educatiei de la Chisinau, in zona de est exista opt scoli moldovenesti care au circa 5.

000 de elevi, insa administratia de la Tiraspolul sustine ca nu exista decat sase astfel de institutii, dintre care doua au fost deja inchise.