Incepand din 15 august, televiziunile romanesti au primit de la CNA detaliile legate de ultima decizie (249) privind protectia minorilor.

Astfel, potrivit noii decizii, in intervalul 6.00 - 22.00 este interzisa difuzarea de anunturi promotionale care contin scene de violenta, sex sau limbaj vulgar.

In acelasi timp, filmele horror si cele de o violenta extrema se pot difuza in intervalul 23.00 - 6.00, in aceeasi categorie intrand si emisiunile de divertisment pe teme sexuale sau competitiile full-contact.

Mai mult decat atat, incepand cu aceasta decizie, nu vom mai vedea la tv interviuri, fotografii, declaratii sau imagini ale copiilor in varsta de pana la 14 ani, in cazul in care au fost abuzati fizic, psihic, sexual sau daca sunt acuzati de comiterea unei infractiuni sau sunt victimele unei infractiuni, cu exceptia rapirii.

De asemenea, potrivit articolului 5 al deciziei, copiii in varsta de pana la 14 ani nu pot fi folositi in emisiunile audiovizuale care reconstituie infractiuni, abuzuri sau evenimente dramatice.

Nici imaginile cu copii retinuti pentru cercetari, arestati sau aflati in detentie nu pot fi difuzate, iar copiii, parintii sau reprezentantul lor legal trebuie sa fie informati cu privire la drepturile lor inainte de filmare sau inregistrare.

Responsabilitatea clasificarii productiilor audiovizuale pe categorii de public carora li se adreseaza revine televiziunilor.

Criteriile de care trebuie sa tina seama in aceste clasificari sunt: numarul si natura scenelor violente, utilizarea violentei si rolul acesteia in rezolvarea problemelor, numarul si natura scenelor de nuditate, tipologia eroilor, scopul actiunii acestora, prezentarea femeii in ipostaze degradante sau calitatea si tipologia limbajului.

CNA a stabilit si noile categorii in care vor fi incadrate productiile audiovizuale.