Nu mai este mult pana cand "bobocii" vor pasi pragul scolilor. Parintii au inceput sa se pregateasca financiar pentru acest mare eveniment din viata copiilor lor. Peste cinci milioane de lei costa echiparea pentru scoala a unui copil de clasa intai. Adica vreo doua salarii minime pe economie.

Ce se fac insa parintii care nu au decat un salariu in casa si dupa aceasta cheltuiala mai trebuie sa si traiasca pana la urmatoarea chenzina?

Desi mai este aproape o luna pana la inceperea noului an scolar, febra pregatirilor i-a cuprins deja pe parintii care trebuie sa-si trimita odraslele la scoala. Milioane bune se duc pe rechizite, uniforme si alte accesorii indispensabile vietii de scolar. Un ghiozdan garnisit cu de toate costa 1.600.000 de lei. Din el nu trebuie sa lipseasca si cele cateva caiete-tip (50.

000 lei), blocul de desen si acuarelele (75.000 lei), penarul cu creioane colorate, stilou, ascutitoare si rigla (400.000 lei).

Dar tanarului elev ii mai trebuie pentru orele de creativitate plastilina, un tub de lipici, hartie glasata si hartie creponata, carioci, sugativa si cerneala. Adica alti 250.000 de lei. Un alfabetar de calitate, o numaratoare, un set de riglete si unul de betisoare costa 220.000 de lei.

Manualele sunt si ele esentiale, insa trebuie achizitionate dupa inceperea scolii. Si aici exista variante si tipurile de manual costa intre 60.000 si 120.000 de lei bucata. Pentru clasa I, ele reprezinta o cheltuiala de aproximativ 250.000 de lei. Sa nu uitam ghiozdanul pe care trebuie sa il poarte micutul. Cu putin noroc, inca mai pot fi gasite prin librarii ghiozdane la pret vechi – 260.

000 de lei bucata.

"Pregatirea pentru noul an scolar cere mari sacrificii din partea parintilor."

Uniforma si treningul, indispensabile

Desi pare invechita ideea, cel putin pentru clasele I-IV, invatatorii inca mai pretind ca elevii sa poarte clasicele uniforme. O astfel de costumatie se ridica la aproape un milion de lei. Se mai adauga, insa, si o pereche noua de pantofi, adica se mai scot din buzunar pe putin 500.000 de lei. Nu trebuie sa uitam de ora de sport a copilului nostru.

Pentru a-l trimite la educatie fizica echipat corespunzator, trebuie sa ii cumparam un trening si o pereche de adidasi. Nu mai putin de 1.300.000 de lei. La toate acestea se adauga ciorapii, sosetele, tricourile, pentru care se mai scot din buzunar cel putin 500.000 lei.

Un buget de rezerva trebuie avut in vedere pentru orice eventualitate. El va trebui sa acopere banii pentru fondul scolii, cei pentru fondul clasei si, musai, buchetul de flori pentru invatatoare. Si cand intr-o singura familie incep anul scolar nu unul, ci doi sau chiar trei copii, e lesne de imaginat efortul financiar pe care trebuie sa il faca parintii.