Rebeliune in PSD Iasi fara precedent in plan national, iscata chiar de presedintele filialei, senatorul Ion Solcanu, care a prezidat, duminica, o conferinta judeteana extraordinara a organizatiei de tineret.

Daca seniorul Solcanu ar fi recunoscut pe loc incalcarea statutului PSD si Regulamentului de Organizare si Functionare al TSD si ar fi permis reluarea procedurii de convocare, nemultumitii nu s-ar fi jeluit superiorilor, Victor Ponta si Adrian Nastase.

Sase lideri TSD au expediat o contestatie in care precizeaza ca intrunirea tinerilor social-democrati a fost convocata de Biroul Executiv Judetean si nu de Consiliul Judetean TSD Iasi. In fapt, se dorea schimbarea conducerii TSD, si nu validarea pentru un nou mandat al acesteia, precum si prezentarea celor patru propuneri de candidaturi la Camera Deputatilor pentru "preliminarii".

Desi intentiona sa se retraga dupa 2 ani si sase luni din fruntea TSD Iasi, Carmen Luncasu - vicepresedinte si in structura centrala TSD si consilier judetean - a fost inlocuita cu Tudor Abalasei (om de afaceri, student al senatorului Solcanu), nume aflat printre cele patru propuneri la deputatie.

Alte doua nume sunt comune pe lista TSD si cea a senatorului Solcanu: Gabriela Nedelcu (director al unui centru de plasament din Pascani) si Dumitru Anchidin (director, sef al "nasilor" din Regionala de Transport Feroviar Calatori Iasi). Al patrulea pe lista TSD este Leonard Ursu (intreprinzator), iar pe cea a lui Solcanu - Alin Mocanu.

Semnatarii contestatiei (presedinti si vicepresedinti judeteni sau municipali TSD) precizeaza ca cele patru candidaturi urmau a fi propuse spre analiza TSD Bucuresti. Pentru propuneri era suficienta intrunirea consiliului TSD de la Iasi si nu o conferinta judeteana extraordinara, imposibil de organizat in 4 zile, in timpul vacantei universitare si intr-o zi de mare sarbatoare religioasa.

In ciuda impedimentelor aparente, la intrunire au participat peste 120 de tineri, dupa afirmatiile contestatarilor - unii nemembri PSD, altii trecuti ca invitati sau delegati pe liste suplimentare nevalidate dupa ce au fost adusi de la tara pe benzina primarilor PSD.

Seniorul Solcanu respinge vehement acuzatiile celor sase semnatari ai contestatiei, pretinde ca sedinta a fost statutara si ca nu incearca sa isi promoveze oamenii. In contrapartida, contestatarii vorbesc de buletine de vot masluite si persoane care au marturisit ca au fost invitate duminica sa voteze impotriva lui Carmen Luncasu.

Contestatarii le solicita lui Ponta si Nastase anularea conferintei de duminica si alegerea justa a noului lider TSD.

Carmen Luncasu a afirmat ca prefera ca TSD sa aiba printre vicepresedinti doctoranzi sau lectori universitari si "nu o eleva in clasa a XI-a, de 29 de ani", iar pe listele pentru Parlament cu antetul TSD tineri care au muncit, oameni de valoare, cu studii superioare si cunoscatori ai unei limbi straine.

"Totusi, trimitem oameni in Parlament care sa ne reprezinte", a precizat ex-presedintele Luncasu. Daca nu va fi solutionata favorabil contestatia, patru vicepresedinti judeteni si municipali TSD Iasi (Sorin Iacoban, Catalin Bulgariu, Ionel Aga si Catalin Ivan) isi vor iscali demisiile din TSD. Cei sase semnatari se asteapta la represalii din partea seniorilor de la Iasi.

"Nu stiu daca vom fi exclusi, dar noi nu vrem sa plecam din PSD", ne-a spus Sorin Iacoban, consilier municipal. Cei sase sunt sustinuti de presedintele Tineretului social-democrat, Victor Ponta. "Din punctul meu de vedere, vechea conducere a organizatiei este cea statutara", ne-a declarat Ponta.

El spune ca asteapta solutionarea contestatiei si spera ca liderii de la Bucuresti le vor da dreptate oponentilor lui Solcanu. Ponta va merge, totusi, saptamana viitoare la Iasi pentru a sta de vorba cu noua conducere a organizatiei, despre care spune insa ca nu a fost aleasa corect.

Conform unor surse din PSD, miza miscarilor facute de Solcanu este Conferinta judeteana a PSD Iasi, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, si la care se vor face chiar alegeri pentru conducerea filialei.

De aceea era nevoie de schimbari la nivelul liderilor de la tineri si femei, Solcanu incercand astfel sa-si impuna apropiatii in aceste posturi si sa se asigure ca nu va avea surprize la alegerea presedintelui PSD Iasi.

Gabriela DOBOS, Liliana RUSE