Romania va fi reprezentata la Festivalul de Film de la Sarajevo, care va incepe vineri, si prin scurt-metrajele lui Catalin Mitulescu si Cristi Puiu, pe langa "Faraonul", in regia lui Sinisa Dragin, a carui prezenta in competitia de lung-metraje a fost anuntata anterior.

In timp ce "Trafic"-ul lui Catalin Mitulescu va concura pentru premiul United International Pictures (UIP) in valoare de 2.000 euro si pentru nominalizarea automata la Premiile Europene de Film, "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu va fi prezentat in afara competitiei.

Scurt-metrajul lui Puiu a primit deja premiul UIP, acordat de Academia Europeana de Film, in cadrul Berlinalei.

La randul sau, "Faraonul" se va lupta alaturi de alte opt filme din regiunea sud-est europeana pentru cele patru premii ale competitiei de lung-metraje: Cel mai bun film regional (un premiu in valoare de 25.000 euro, acordat de Ministerul Culturii si Sportului), Premiul special al juriului (10.000 euro), Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita (cite 2.500 euro).

Regional Program, cu ale sale lung-metraje si scurt-metraje din cadrul sau din afara competitiei, reprezinta cea mai importanta sectiune a festivalului din Bosnia Hetegovina.

Cea de-a zecea editie, ce se va desfasura intre 20 si 28 august, va mai include o sectiune de filme din intreaga lume (printre acestea, "Fahrenheit 9/11" - Michael Moore si "Maria Full of Grace" - Joshua Marston), doua omagii Gaspar Noe si Dusan Makavejev si o selectie de scurt-metraje distinse la festivalul de la Clermont Ferrand.

John Malkovich si Gerard Depardieu se numara printre invitati.

Potrivit site-ului festivalului, doua proiecte cinematografice romanesti au fost selectate si la CineLink - targul anual de co-productii al festivalului, dedicat viitoarelor lung-metraje cu potential de distributie in regiune.

"Love Sick" ("Legaturi bolnavicioase") - scenariu de Cecilia Stefanescu si Tudor Giurgiu, regia Tudor Giurgiu - si "If the Seed Doesn't Die" - scenariu si regia de Sinisa Dragin - au fost alese alaturi de alte sase proiecte din Slovenia, Serbia&Muntenegru, Albania, Croatia si Macedonia.