Marti s-a intrunit, dupa mai multe luni de pauza, Comisia parlamentara comuna care discuta modificarile legilor in baza carora se vor desfasura alegerile din luna noiembrie. Legile au fost deja aprobate de Senat, dar nu si de Camera Deputatilor.

Potrivit amendamentului depus de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor si adoptat de Comisie, presedintele Romaniei aflat in functie la data alegerilor pentru Parlament poate candida ca independent pe listele unui partid politic, alianta politica sau alianta electorala, daca se afla in ultimele trei luni ale mandatului.

Varianta adoptata de catre Senat, la sfarsitul lunii iunie, ii oferea presedintelui posibilitatea de a candida pentru un loc in Parlament indiferent de momentul cand aveau loc alegerile legislative, fie ele la termen sau anticipate.

Opozitia acuza ca, in conditiile noului amendament, dar si a faptului ca noua Constitutie a introdus durata de cinci ani a mandatului de presedinte al Romaniei, acest capitol al Legii electorale se dovedeste a fi destinat exclusiv slujirii actualelor interese politice si electorale ale presedintelui Ion Iliescu si ale PSD.

Vicrepresedintele partidului de guvernamant, Viorel Hrebenciuc, totodata presedinte al Comisiei Electorale, recunoaste ca amendamentul propus de PSD este destinat interesului politic imediat al actualului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.

Reprezentantii opozitiei sunt de parere ca gestul PSD duce in derizoriu prevederile Constitutiei Romaniei. Deputatul PD Ioan Onisei sustine si ca prezenta in campania electorala a lui Ion Iliescu va dezechilibra lupta electorala.

Daca Legile electorale vor fi aprobate in sesiunea extraordinara a Parlamentului, programata pe 30 si 31 august, atunci Ion Iliescu va fi liber sa se implice in lupta electorala incepand chiar cu prima zi de toamna, respectiv cu trei luni inaintea datei alegerilor, programate pentru 28 noiembrie.