„Cele mai importante firme din Comunitatea Europeana sunt impresionate de gradul de educatie al angajatilor din Europa Centrala si de Est, mai ales avand in vedere capacitatea lor de a vorbi mai multe limbi straine“, a declarat Peter Ryan, analist pe probleme de callcenter.

Accesul la aceste servicii de la distanta este permis de avansurile tehnologice in domeniul comunicatiilor, care au permis scaderea costurilor. Astfel, convorbirile telefonice internationale sunt mai mult decat compensate de salariile modeste acordate angajatilor estici.

Potrivit unui raport Datamonitor citat de The Guardian, romanii angajati de diverse companii din strainatate trateaza mai ales cu clienti francezi si italieni, in vreme ce bulgarii, cehii, polonezii si ungurii se ocupa de clientii proveniti din Marea Britanie sau Germania. Serviciile oferite tin in principal de rezervari hoteliere, servicii bancare si asistenta tehnica.

Pana acum, astfel de servicii erau oferite in special de catre indieni, numarul celor care prestau astfel de activitati ridicandu-se la aproximativ 400.000. In India, serviciul de callcenter este o industrie de aproape 2,5 miliarde de euro, in crestere fata de anul 2000 cu 60%. Cu toate acestea, indienii se tem de „invazia“ europenilor.

Aceasta intrucat numarul de locuri de munca din Europa de Est in aceasta industrie se estimeaza ca va creste de la 4400 de persoane in 2003 la peste 13.000 pana in 2008.

Specialistii in domeniu explica aceasta tendinta prin faptul ca India este mai indepartata de statele comunitatii europene, iar infrastructura este mai dezvoltata pe batranul continent european. De asemenea, europenii sunt mai bine informati. Principalul atu al indienilor ramane insa costul redus al fortei de munca.

„Majoritatea companiilor vor cauta locatii mai indepartate pentru marea parte a activitatilor lor, ca urmare a costurilor mai reduse. Dar acolo unde slujba presupune mai multe cunostinte, mai multe abilitati din partea angajatului, se vor prefera serviciile oferite de europeni.

Cu toate acestea, este mai degraba vorba de o completare si nu de o competitie intre indieni si europeni“, considera John Willmott, reprezentant al companiei de consultanta IT NelsonHall.