Daca aceasta profetie ar avea un sambure de adevar, atunci o mare emotie ar trebui sa scuture partidul de guvernamant.

Aspirantii, indiferent de rang, ar transpira sa adune personal cele o mie de semnaturi necesare inscrierii in competitie, si-ar petrece mai mult timp in organizatii, ar incerca macar sa-si cunoasca alegatorii, si-ar incropi o minima platforma electorala, ar fi mai atenti la declaratii si la conduita. Adrian Nastase a incercat sa dea exemplu culegand el insusi doua din cele 7.

000 de adeziuni stranse pentru candidatura sa la Camera Deputatilor. Gestul, bine cantarit in planul imaginii, a fost urmat de antrenorul Anghel Iordanescu si alti cativa, dar nu i-a miscat pe greii din PSD, care-si trimit trepadusii sa faca treaba in locul lor. Dupa cum se vede, pentru multi dintre acestia, alegerile preliminare sunt o simpla formalitate.

Principala preocupare, din aceste zile, a parlamentarilor, ministrilor si liderilor partidului de guvernamant este cum sa se aseze pe circumscriptii ca sa nu se loveasca unii de altii. Repartizarea trebuie facuta judicios, fiindca locurile eligibile sunt foarte putine in raport cu numarul mare de doritori.

PSD si-a propus sa obtina cel putin 220 de mandate, cate a luat dupa alegerile din 2000, insa, dintre acestea, jumatate ar urma sa le revina tinerilor si femeilor, cum a promis partidul, iar o zecime nu sunt scoase la concurs, ci rezervate persoanelor desemnate de la centru.

Asadar, teoretic, doar 90 de mandate raman la dispozitia combatantilor, iar, in cazul in care partidul isi mentine trendul descendent, ele se vor imputina. Guvernamentalii cu sau fara functii politice s-au risipit prin judete, ca sa descongestioneze aglomerata Capitala.

Mircea Geoana, baiat de Primaverii, candideaza in organizatia Dolj, aerisita dupa ce Adrian Paunescu s-a despartit de ea cu lacrimile de rigoare. Cristian Diaconescu, ministrul Justitiei, merge, se pare, la Galati, unde, chiar daca nu vizeaza aceeasi Camera, se calca pe bombeu cu Dan Nica si Aurelia Ticau.

Ioan Talpes, vicepremierul Integrarii, ar putea face un cuplu cu gabarit depasit impreuna cu Iosif Armas, la Caras-Severin, iar Razvan Theodorescu se duce la Iasi, unde circumscriptia abia poate sa-l incapa alaturi de Ion Solcanu si Valer Dorneanu. Lista continua cu Eugen Bejinariu - Suceava, Vasile Dancu si Vasile Puscas - Cluj, Rovana Plumb - Valcea s.a.m.d.

Toti acestia, dintre care unii nu au nici in clin, nici in maneca cu locul actiunii, s-au inscris in cursa in organizatiile respective ca sa castige. Daca ar fi existat cea mai mica umbra de indoiala in privinta eligibilitatii lor, ar fi schimbat circumscriptia. Totusi, locurile scoase la concurs sunt prea putine pentru aspirantii cu pile.

Guvernamentalii intra in competitia preliminara nu numai cu avantajul notorietatii, ci si cu un fel de nimb de "truditori pentru tara", asa cum l-a descris recent Adrian Nastase, confesandu-se satenilor din Malini ca a muncit din greu pentru natie din functiile de ministru de Externe, presedinte al Camerei Deputatilor si premier.

Notorietatea si aura ar urma sa-l emotioneze pe pesedistul chemat la vot, care, vazand numele si chipul afisate pe computer, ar trebui sa se simta onorat ca i s-a dat posibilitatea sa aleaga, inaintea altora, un asemenea om. De aceea, greii din PSD nu se tem de examenul preliminarelor, ci au, probabil, ca si liderul lor, doar curiozitati in legatura cu cati nu-i vor vota.

Intr-o asemenea distributie de notabilitati guvernamentale si parlamentare, se considera ca nou-venitii nu au, practic, nici o sansa. De altfel, ei nici nu dau navala la inscrierile pentru preliminare, doar cativa consilieri locali si directori de directii descentralizate completand listele pentru judete. Iar acestia par sa fie prezenti doar pentru figuratie.

Mult-laudatul vot electronic ar urma, asadar, sa aleaga plutonul fruntas dintr-o armata cu vechi state parlamentare si politice. El va insemna, totusi, ceva daca va reusi sa dea la o parte nulitatile, oportunistii, impostorii ori baronii, atatia cati au ramas. Daca se vor dovedi intransigenti, alegatorii pesedisti vor fi, poate, mai bine reprezentati in Parlament.

Iar conducerea partidului isi va demonstra apetenta pentru schimbare doar daca va respecta votul intern, orice surpriza ar aduce el.