Potrivit directorului Biroului Regional SAPARD Alba-Iulia, Ana Mocan Goia, anularea licitatiilor organizate de comisiile locale de la nivelul primariilor Ciuruleasa, Mogos, Salciua si Scarisoara a survenit in urma unei ample anchete desfasurate de Directia de Control si Antifrauda din cadrul agentiei.

Ancheta a fost declansata la inceputul lunii ca urmare a contestatiilor trimise de mai multe firme participante la licitatiile organizate in patru comune, pentru intocmirea proiectelor de modernizare a unor drumuri. Finantarea acestora din fondurile SAPARD se ridica la aproape un milion de euro pentru fiecare localitate.

Contestatarii s-au declarat impotriva modului de acordare a punctajelor, care ar fi avantajat unele firme, si implicit a rezultatelor la care au ajuns comisiile locale de licitatie, dar se pling si de faptul ca unele firme ar fi fost avantajate de evaluatorii din Mogos, Salciua si Scarisoara si Ciuruleasa.

Unul dintre contestatari a fost directorul societatii Proiect Alba SA, Doina Harda, care a sustinut ca modul in care s-a realizat evaluarea a avantajat unele dintre firme, iar consiliile locale de la Mogos, Salciua si Scarisoara au solicitat caiete de sarcini firmelor de proiectare din Cluj si Hunedoara, fara a anunta in presa din Alba desfasurarea licitatiei.

Ca urmare, Doina Harda considera ca firmei pe care o conduce i s-a refuzat dreptul de a participa la selectie. Directorul Biroului Regional SAPARD Alba-Iulia a precizat ca in localitatile amintite s-a dispus inlocuirea comisiilor de selectie si repetarea licitatiilor din cauza neregulilor constatate la modul in care au fost alese firmele care urmau sa se ocupe de proiectarea lucrarilor.

“Repetarea licitatiei ar putea duce la intirzieri de aproape doua luni in cadrul acestor proiecte SAPARD, dar beneficiarii finantarilor - respectiv consiliile locale din cele patru localitati - vor beneficia de o decalare a termenelor”, a subliniat Ana Mocan Goia.