Sase zile de festival in care vor fi prezentate 11 lungmetraje, 12 documentare, 36 de scurtmetraje. Asa s-ar rezuma, in cifre, Festivalul International de Film Independent, Anonimul, care va avea loc intre 17 si 22 august in Delta, la Sfantu Gheorghe. Vor fi prezentate si productii premiate la festivaluri consacrate.

Daca inainte de a afla mai multe despre prima editie a unui festival de film ce va avea loc in Delta au fost momente in care ati fost sceptici in legatura cu reusita acestuia, acest scepticism parca dispare cand stim cine s-a implicat in organizarea lui. Il amintim numai pe Marcel Iures, unul dintre cei mai valorosi actori romani, care este presedintele festivalului.

Filmele din festival vor fi prezentate in cadrul a trei sectiuni: lungmetraj, documentar si scurt-metraj. Vor fi prezentate, in premiera in Romania, si cateva dintre productiile premiate anul acesta la Berlin (Ursul de Aur), la Los Angeles (Oscar) si la Cannes (Palme d'Or).

Dupa preselectii, in competitie au ramas 11 lungmetraje, 12 documentare si 36 de scurtmetraje, dintre care noua sunt romanesti. Vor fi si proiectii speciale, dedicate scurtmetrajelor cenzurate, dar si documentare despre Dunare, realizate in tarile riverane fluviului.

Multe dintre filmele selectionate au obtinut deja premii la diferite competitii din strainatate. Unul dintre oaspetii festivalului este Moritz de Hadeln, fost director al Festivalurilor de Film de la Berlin, intre 1979 si 2001, si de la Venetia, intre 2001 si 2003. Moritz de Hadeln va fi presedintele juriului pentru sectiunea de lungmetraj. Organizatorii au ales localitatea Sf.

Gheorghe ca loc de desfasurare a festivalului tocmai pentru ca este un loc nou, format doar cu 150 de ani in urma datorita aluviunilor aduse de Dunare. Este un loc unde traditiile romanesti se pastreaza inca, lucru care va fi probabil apreciat de invitatii straini. Pentru ca este un festival international, el constituie o modalitate de promovare a zonei respective.

Cu ce sa ne mandrim, daca nu cu Delta Dunarii?