Soarta a 16.000 de sonde abandonate de SNP Petrom a reprezentat un subiect sensibil in negocierile cu grupul OMV, a declarat, ieri, Iuliana Stratulat, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Zacamintele au fost epuizate si costurile pentru ecologizarea zonelor respective se ridica, potrivit presedintelui ANRM, la circa 100 milioane de dolari.

In conformitate cu prevederile contractului de privatizare a Petrom, statul roman este cel care va plati, fiind raspunzator pentru contaminarea istorica si operatiunile de abandonare. "Poluatorul plateste, deci statul va trebui sa rezolve problemele de ecologizare", a afirmat Stratulat.

Asadar, despagubirile aferente terenurilor afectate inaintea preluarii Petrom de catre OMV vor fi acordate de la bugetul de stat. Grupul OMV va fi raspunzator numai de daunele de mediu care s-ar putea produce dupa preluarea Petrom. OMV, dar si ceilalti agenti economici au obligatia sa depuna o garantie de mediu inainte de inceperea activitatii.

Incepand de anul viitor, timp de 14 ani, se vor aloca de la buget cate 50 milioane euro anual pentru acoperirea cheltuielilor de mediu ce vor fi realizate de Petrom. Statul nu va raspunde insa de nici o pretentie individuala referitoare la contaminare daca valoarea platilor este mai mica de 20.000 de euro.

OMV a anuntat ca nu vrea sa renunte la nici un perimetru petrolier ce apartine societatii Petrom, a mai spus Iuliana Stratulat, presedintele ANRM. Cu acceptul Agentiei, toate acordurile petroliere si licentele Petrom vor fi transferate OMV. Deocamdata insa nu este cazul deoarece numai situatia actionariatului s-a schimbat.

In primele 6 luni ale anului, ANRM a incasat redevente de la Petrom in suma de 2500 miliarde lei. Anual, Agentia varsa la buget peste 6000 miliarde lei, incasari din taxe si redevente. Din aceasta suma, 5000 miliarde lei este contributia anuala a Petrom.