Pliantul care recomanda produsele continand E-uri toxice a fost facut pe banii unor firme private interesate. Jurnalul National da in judecata cele trei autoritati ale statului care au promovat acest pliant ce aduce grave prejudicii consumatorilor prin informatii false.

“ABC-ul sigurantei consumatorilor“ nu a fost tiparit pe banii populatiei, ci sponsorizat chiar de producatorii de alimente. Deoarece institutiile statului au acceptat sa faca reclama la E-uri, Jurnalul National a decis sa actioneze in judecata cele trei autoritati.

VALI BLANARU

In ziarul din 17 august va informam cum Ministerul Sanatatii, Agentia Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (AVSA) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au realizat un pliant in care faceau reclama aditivilor alimentari.

Brosura, intitulata “ABC-ul sigurantei alimentare“ si editata sub sigla celor trei institutii ale statului, a fost tiparita in 400.000 de exemplare. Desi initial surse din cadrul AVSA ne-au precizat ca pliantul care propavaduia beneficiile aduse de E-uri a fost tiparit din bani de la buget, situatia a stat cu totul altfel. “Pliantul nu a fost tiparit pe banii publici.

Este un parteneriat public privat, banii nu au intrat in buzunarele institutiilor statului.

Banii au fost dati de catre mari societati care au initiat astfel de actiuni si in alte tari si au dorit sa faca acest lucru si in Romania, fiind constienti ca un consumator bine informat este un aliat al lor ca atare si va sti ce sa urmareasca la achizitionarea unui produs cand vor citi eticheta“, a declarat Stelica Nicula, director Directia de Supraveghere si Control a Pietei Produselor

si Serviciilor din ANPC in cadrul emisiunii Marius Tuca Show. Directorul ANPC a refuzat sa ofere informatii suplimentare privind numele societatilor care au sponsorizat pliantul care face reclama la E-uri argumentand ca din functia pe care o ocupa nu are acces la aceste informatii.

PE BANII PRODUCATORILOR. Dezvaluirile facute de directorul Stelica Nicula nu fac decat sa agraveze situatia. Cele trei institutii ale statului au luat bani de la producatori pentru a “informa“ populatia despre E-urile admise de legislatia romaneasca.

Pliantul sponsorizat de producatorii de alimente, care au tot interesul sa-si vanda produsele, nu mentioneaza insa nimic despre suspiciunile care planeaza asupra unor E-uri si nici despre faptul ca autoritatile nu dispun de aparatura necesara pentru a detecta toti aditivii alimentari.

In schimb, apar informatii despre cum E-urile sunt testate “riguros inainte de a fi aprobate spre folosire in alimente destinate consumului uman“.

NU POT FI CONTROLATI. Situatia sta cu totul altfel. “Noi nu putem determina decat o parte din acesti aditivi. Aici este aspectul negativ al folosirii aditivilor pentru ca la ora actuala suntem la mana producatorilor, a cinstei si corectitudinii lor.

Ei stiu ca nu pot fi controlati pentru unii aditivi si pot fi tentati sa foloseasca cantitati mai mari decat cele legal admise sau pot sa foloseasca acesti aditivi si in alimente in care nu au voie sa-i foloseasca“, a spus Sebastian Dumitrache, profesor doctor universitar din Institutul de Sanatate Publica.

PROCES. In urma acestor afirmatii socante, Jurnalul National a decis sa dea in judecata cele trei institutii ale statului pentru ca au girat o astfel de brosura tiparita din banii celor care comercializeaza produse cu aditivi alimentari. Jurnalul National a apelat la serviciile unei societati de avocati care analizeaza posibilitatile legale de a demara actiunea in instanta.

INTREBARI

In cursul zilei de ieri, Jurnalul National a cerut public celor trei institutii ale statului sa furnizeze informatii despre societatile care au sponsorizat campania de promovare a aditivilor alimentari. Intrebarile la care asteptam raspunsul autoritatilor sunt urmatoarele:

1. Conform carei legi s-au folosit bani privati pentru realizarea pliantului “ABC-ul Sigurantei produselor alimentare“, in care se face reclama aditivilor alimentari?

2. Care sunt societatile care au finantat realizarea pliantului pe care apare sigla ANPC?

3. Cu ce suma au finantat aceasta campanie fiecare dintre societatile implicate in acest parteneriat public-privat?

4. Cum se numeste persoana care a administrat fondurile primite de la producatorii de alimente si aditivi alimentari?

PERICOL LA SANATATE

Lista aditivilor prezentati contine o gramada de E-uri “compromise“ despre care medicii oncologi afirma ca provoaca, in timp, cancer, boli intestinale, de piele, digestive, tumori ale glandei tiroide sau ataca sistemul nervos:

1. E-uri Suspecte: E150, E171, E172, E173, E141, E477

2. E-uri Periculoase: E102, E110, E120, E124

3. E-uri Toxice: E220, E221, E222, E224, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466, E230, E231, E232, E200, E320, E321, E311, E312, E330

4. E-uri Cancerigene: E131, E123, E142, E211, E213, E214, E215, E217, E230