Ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca elevii care intra acum in clasa a V-a vor da examenul de absolvire a ciclului gimnazial in forma in care acesta s-a desfasurat in anul 2003-2004. Solutia propusa are in vedere inlocuirea, din 2009, a acestor teste printr-o evaluare continua a elevilor pe parcursul intregului ciclu gimnazial.

Anul acesta, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a alocat 150 miliarde de lei pentru constructia a 11 camine studentesti si pentru reabilitarea altor 80.

Testele nationale, doar pana in 2009

"Principalele reprosuri aduse invatamantului romanesc se refera la modificarile prea rapide ale metodologiei examenelor din ciclurile preuniversitare. Astfel, am hotarat sa pastram testele nationale in forma de anul acesta, pana in anul 2009", a declarat ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, intr-o conferinta de presa, ce a avut loc ieri.

In acest sens, inclusiv elevii care sunt anul acesta in clasa a V-a vor sustine examenul de absolvire a cursului gimnazial sub forma testelor nationale. "Solutia oferita de catre minister este de inlocuire a testelor nationale, din 2009, printr-o evaluare continua ce se va realiza pe parcursul ciclului gimnazial", a mai declarat Athanasiu.

Aceasta evaluare continua se va realiza pe baza criteriilor de notare ce se vor aplica pentru toate clasele, in conformitate cu reglementarile pe care ministerul le-a aplicat deja, experimental, la clasa a VIII-a.

"Pana in 2009, aceste criterii vor fi definitivate, vom reglementa si cadrul legislativ necesar, iar profesorii vor fi instruiti corespunzator pentru a aplica aceste criterii in mod corespunzator", a mai declarat ministrul Athanasiu.

"Universitatile trebuie sa se implice mai mult in vederea remedierii situatiei caminelor studentesti."

Creste cu 11 numarul caminelor studentesti

Problema caminelor studentesti, insuficiente ca numar si dotate necorespunzator, a primit o atentie deosebita si din partea MEC. La nivelul ministerului, s-au alocat 150 miliarde de lei pentru constructia a 11 camine, dar si pentru reabilitarea altor 80 de spatii de cazare din intreaga tara.

Astfel, la inceputul anului universitar 2004-2005, se vor da in functiune doua noi camine studentesti, cu o capacitate totala de 324 de locuri, respectiv la Universitatea Politehnica din Timisoara si la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

Totusi, la nivelul intregii tari, capacitatea caminelor este mult prea mica in comparatie cu numarul din ce in ce mai mare al studentilor. Ministerul a anuntat ca are in vedere o serie de masuri pentru a remedia pe cat posibil aceste deficiente intr-un viitor cat mai scurt.