Primul ministru la Ungariei Peter Medgyessy a demisionat joi, in urma faptului ca una din formatiunile cheie ale coalitiei a declarat ca nu mai crede ca Medgyessy este omul potrivit sa conduca tara.

Partidul Socialist i-a acceptat deja demisia.

Alianta Liberilor Democrati l-a dezavuat pe primul ministru, in urma faptului ca acesta l-a demis miercuri pe ministrul economiei Istvan Csillag.

Acesta din urma fusese numit de Liber Democrati, care detin patru portofolii ministeriale si 20 de mandate in parlament, din totalul de 386.

In ciuda greutatii parlamentare reduse, Liber Democratii sunt un partener cheie al coalitiei, a carei majoritate parlamentara este foarte fragila - au cu doar zece deputati mai mult decat opozitia de centru dreapta.

Presedintele Partidului Socialist Laszlo Kovacs a indicat ca formatiunea sa are deja un candidat pentru postul de prim-ministru, dar ca inainte de a-l face public asteapta rezultatul negocierilor cu Alianta Liberilor Democrati.

Se pare ca exista trei propuneri in acest sens. Ferenc Gyurcsany, fostul ministru al sporturilor, preferat de filialele din provincie ale Partidului Socialist, Peter Kiss, spre care inclina conducerea partidului si, candidata de compromis, Ildiko Lendvay, sefa grupului parlamentar.

Guvernul condus de Peter Medgyessy se afla de mai multe saptamani in criza, din cauza dezacordurilor legate de prioritatile pe care ar trebui sa si le stabileasca guvernul, acum ca Ungaria este membra a Uniunii Europene.