Yoghinii din MISA, ramasi fara guru Bivolaru, nu s-au mai ingramadit ca-n alti ani in tabara de la Costinesti. Localnicii care traiau de pe urma yoghinilor spun ca acestia s-au imputinat cam de zece ori. Mama Madalinei, minora de la care a pornit scandalul MISA, nu mai e pornita pe yoghini. Ea abia asteapta sa practice yoga impreuna cu fiica ei, cand aceasta va reveni acasa impreuna cu guru.

De cativa ani, statiunea Costinesti are un statut aparte datorita turistilor cu inclinatie spre meditatie. Multi dintre localnici nu si-ar putea duce traiul peste an daca nu ar avea clienti yoghini pe timp de vara.

DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Tabara Internationala de Yoga de la Costinesti urma sa-si deschida portile incepand cu 1 august, conform informatiilor de pe pagina de Internet a Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA). Iuresul provocat de disparitia gurului Gregorian Bivolaru si a Madalinei Dumitru a dat peste cap planurile initiale ale yoghinilor, care s-au adunat in tabara cu doua saptamani intarziere.

Mult mai putini ca numar si mult mai discreti decat in ceilalti ani.

DE-AI CASEI. Daca in verile trecute adeptii MISA erau usor de recunoscut, pentru ca umblau in grupuri de minimum sase persoane, in acest an nu prea-i poti deosebi de ceilalti turisti. Umbla doar cate doi sau trei, cu un saculet pe umar si cu o punga cu fructe in mana. Numai localnicii isi cunosc “clientii“, pentru ca yoghinii sunt fideli gazdelor locului.

Se cazeaza la ei de atat de mult timp, incat parca sunt de-ai casei. Ospitalitatea locuitorilor din Costinesti consta chiar in prepararea unui meniu vegetarian, impus de cutumele yoghine. Nici una dintre gazdele cu care am vorbit nu a fost nemultumita de musafiri. “Sunt foarte linistiti si nu ne-au deranjat niciodata.

Doar cand au tabara deschisa instaleaza cortul, unde mediteaza, si de fiecare data ne-au cerut permisiunea“, ne-a spus Mariana, proprietara unei vile, peste drum de locul de intrunire al membrilor MISA.

SALI MARI, CU GEAMURI OPACE. Ca tot veni vorba despre locurile de cazare preferate de yoghini, oricine se plimba prin Costinesti le poate lesne remarca. Pe garduri sunt atarnate anunturi de tipul “Oferim meniu vegetarian“. Aceasta este una dintre atractiile de baza pentru adeptul MISA, spre deosebire de turistul obisnuit, care cauta apa calda si camera dotata cu toaleta proprie.

Casele localnicilor nu sunt singurele adaposturi pentru yoghini. Din 1997 pana in 2000, doua persoane fizice, Catrina Nicolae din Constanta si Trandafir Claudiu Petre din Bucuresti, au construit vreo sase cladiri destinate cazarii participantilor la tabara. Si nu oriunde, ci la o strada distanta de Primaria Costinesti.

Dintre constructii ies in evidenta doua blocuri cu patru si, respectiv, cinci etaje si o cladire cu sali mari, dotate cu geamuri opace, destinata, probabil, intrunirilor. Pe timp de noapte, prin ferestrele de la fiecare nivel se pot zari lumini de culori diferite de la etaj la etaj. Nici gardul celui mai inalt bloc nu e unul obisnuit, fiecare scandura fiind vopsita intr-o alta culoare.

FARA AUTORIZATIE. Viceprimarul Marin Bortea ne-a asigurat ca toate autorizatiile de constructie pentru cladirile mentionate sunt in buna regula. “Nu se poate spune acelasi lucru si despre terenul pe care si-au instalat cortul pentru intruniri. Si-au ridicat un gard inalt, fara sa obtina autorizatia de la noi. Au facut abuz. Nici autorizatie pentru tabara nu au cerut.

Noi am sesizat Politia si Jandarmeria, dar nu s-a intamplat nimic“, ne-a declarat Bortea. Pentru ca am insistat sa aflam de ce, totusi, tabara este deschisa chiar daca nu a fost emisa o autorizatie si exista si o sesizare, viceprimarul ne-a spus: “Nu a fost un demers oficial. Atat timp cat nu deranjeaza pe nimeni, iar localnicii traiesc de pe urma lor, ii lasam sa functioneze“.

3.500 DE YOGHINI. Comandantul Politiei Costinesti, comisar-sef Stefan Munteanu, ne-a oferit informatii mai detaliate. “Capsa Ionut, care se ocupa cu partea administrativa a taberei, ne-a cerut eliberarea cartilor de imobil pentru cladirile din Strada Crizantemelor. Nu le-am acordat autorizatia de functionare pentru tabara pentru ca primaria nu le-a eliberat un asemenea act.

Au vrut sa le dam si aprobarea pentru paza, fiindca voiau sa angajeze paznici. Nu aveam cum sa le satisfacem cererea pentru ca tabara functioneaza fara autorizatie“, ne-a informat comandantul.

Cu sau fara aprobare, in acest moment, in Tabara Internationala de Yoga de la Costinesti se afla aproximativ 3.500 de oameni. O mica parte sunt cetateni straini, mai mult austrieci. “Ii monitorizam in permanenta, alaturi de alte institutii ale statului. Pana acum nu s-a inregistrat nici o plangere care sa aiba vreo legatura cu ei. Din experienta anilor trecuti, cand veneau 20.000-30.

000 de adepti in fiecare vara, cred ca nici de data aceasta nu vom avea probleme cu yoghinii. Unde e un grup atat de mare de oameni, este imposibil sa nu apara certuri, batai, furturi. Banuiesc ca le rezolva intre ei, de vreme ce nu ajung la Politie“, ne-a mai spus comisarul-sef Munteanu.

COMERT STRADAL. Dupa spusele comandantului, yoghinii ar fi pasnici, dar care au darul sa induca in eroare omul obisnuit: “Daca la strada se face comert, dintr-o masina de Teleorman, cu ceaiuri, uleiuri volatile, betisoare parfumate, sucuri, naut, ovaz si alte produse naturiste, intrarea in cortul pentru intruniri se face prin spate.

E o usa pazita permanent, iar accesul se face doar pe baza de legitimatie“.

Am mai aflat ca, spre deosebire de ceilalti ani, poate si sub influenta scandalului pe tema MISA din ultimele luni, yoghinii nu se mai proiecteaza in absolut in aer liber: “Spiralele si meditatiile pe care obisnuiau sa le faca pe faleza din apropierea epavei Evangelia sunt acum tinute la adapostul cortului“.

VESELIE DEBORDANTA. Locul de intrunire a participantilor la tabara se afla pe Strada Tineretului nr. 136, la doi pasi de sediul Jandarmeriei. Un cort dreptunghiular imens, cam cat unul de circ, colorat in galben si argintiu, este imprejmuit de un gard inalt de lemn, dublat spre exterior de unul din sarma.

In timpul “filajului“, din masina, am observat cum intrau diverse persoane, majoritatea fete, care nu pareau sa aiba mai mult de 20 de ani. In linistea strazii, am putut auzi un “dialog“ ciudat. Dincolo de cort, un barbat spunea ceva, dupa care urma un cor de rasete.

Daca ar fi sa ne luam dupa programul taberei, afisat pe site-ul MISA, am asistat, de dupa folia de cort si scandurile gardului, la o “exemplificare spirituala: Starea de veselie debordanta“. Nici nu banuiam ca o sa avem asa noroc, fara sa detinem legitimatii de tabara si de spirala.

Dupa mai bine de o ora de asteptare, am incercat sa stam de vorba, in strada, cu o tanara care abia iesise din cortul galben. “Aici se tin sedintele de yoga?“. “Da, aici“. “Au venit si straini in tabara?“. “Da, din mai multe tari“. “Ne poti spune mai multe despre cum a fost meditatia?“. “Imi pare rau, nu pot vorbi“.

Ne-a intors spatele si a grabit pasul. Codul tacerii adoptat de membrii MISA fata de straini a fost preluat si de localnicii care-i gazduiesc. Cum cererea e mai mica decat oferta, proprietarii nu mai dezvaluie micile secrete ale musafirilor, de teama sa nu-si piarda clientela. Este suficient ca absenta de la Costinesti a lui Bivolaru le-a redus de zece ori numarul de clienti.

MISS MISA

Participantii la Tabara Internationala de Yoga din Costinesti au fost informati, prin intermediul site-ului MISA, care este programul in perioada 1-31 august. Cum data deschiderii taberei a fost decalata cu doua saptamani, si actiunile au suferit modificari. Atractia verii pare a fi concursul de Miss MISA, care va dura trei zile.

Yoghinii nu pun baza pe teorie, ci pe practici de tipul: “Exemplificarea unei stari de sublimare armonioasa a energiei amoroase pe cele 7 niveluri ale fiintei“, “Exemplificare spirituala: Starea tainica de orgasm cosmic“ sau “Exemplificare spirituala: Viitorul maret al Romaniei, asa cum se va manifesta el la nivel planetar“.

La unele sedinte accesul este permis doar yoghinilor care au implinit 18 ani.

Mama Madalinei vrea sa practice yoga impreuna cu fiica sa

Ne-am fi asteptat ca macar un localnic din Costinesti sa nu-i aiba la suflet pe yoghini: mama Madalinei Dumitru, minora de la care a pornit scandalul MISA. Desi initial a refuzat sa stea de vorba cu noi, Tanta Dumitru ne-a invitat, dupa un minut, la ea acasa.

Strada Garii nr. 97. Un mic magazin si cateva masute in curtea unei case care ofera camere de inchiriat si mancare vegetariana. Ne-am asezat la un suc, sa ne facem planurile cum sa o abordam pe mama Madalinei. Am intrebat-o pe femeia care vedea de terasa unde sta familia Dumitru. Ne-a raspuns ca o putem gasi in curtea de alaturi.

N-a terminat bine, ca o femeie imbracata in negru a intrat la magazin, sa ia doua capatani de usturoi. “Te cauta fetele astea“, i-a spus aspru vanzatoarea clientei. “Eu sunt doamna Dumitru, ce doriti?“. I-am explicat ca am vrea sa stim daca a mai primit vreo veste de la Madalina. Ne-a repezit, ca nu mai vrea sa vorbeasca, dupa care ne-a luat de mana si ne-a dus in casa ei.

Nici nu i-am trecut bine pragul, ca femeia a inceput sa planga. “Ce bine ca ati venit! N-am vrut sa vorbim la terasa, de fata cu fiica-mea, care zice ca-s nebuna cand ii iau apararea Madalinei. Vreau sa fac si eu yoga, dar o astept pe Madita (n.r. – Madalina) sa se intoarca si sa merg cu ea la MISA“, a spus, dintr-o rasuflare.

Ultima data a vazut-o dupa Pasti, cand fata a venit impreuna cu iubitul ei, Remus Lomos, sa-si astepte acasa viitorii socri. Bucuria le-a fost stricata in momentul in care celelalte doua fiice si o nepoata, din partea sotului, au inceput sa o jigneasca pe Madalina, reprosandu-i ca e o “stricata“. Pana la paruiala nu a fost decat un pas. “M-au batut si pe mine, si pe Madita.

Mi-a fost rusine de vecini si am intrat in casa. Mi-era teama ca o sa sparga si televizorul. Ma faceau nebuna ca-i tin partea. Ce sa fac, daca nu-i dadeam eu voie, tot se ducea la yoghini“.

De atunci, nu a mai primit nici o veste. Cu exceptia unei scrisori, pe care a primit-o acum o luna. “Scria foarte frumos despre mine. Ca se simte bine si sa nu ma ingrijorez. Sa nu ma mai afirm pe la televizor, ca numai mie o sa-mi fac rau. Ca o sa se proiecteze pentru mine si pentru sanatatea mea, ca stie ca sunt bolnava.

Sa nu am nici o grija, ca unde va sta ea, o sa stau si eu“, ne-a redat, din memorie, doamna Tanta.

Scrisoarea a fost expediata de la un oficiu postal din Brasov. Fericita ca mezina i-a scris, mama a dormit cu plicul sub perna. Dimineata, fata ei; Luminita (proprietara terasei), i-a luat scrisoarea si a dus-o la politie.

In scurt timp, la usa i-au aparut doi politisti, imbracati in civil, care au intrebat-o mai intai daca are camere libere, apoi s-au asigurat ca stau de vorba cu mama Madalinei, pentru a sfarsi chestionand-o direct daca stie unde este fata.

“Sa ma intrebe ei pe mine daca stiu unde e? Ei, care au luat-o sub protectie si acum au pierdut-o? Unde-i Madita mea? In loc sa mi-o aduca mie, care-i sunt mama, au tinut-o inchisa, cu paza“. Desi i se promisese ca doar vor face copii si ii vor returna originalul, mama nu a reintrat in posesia scrisorii nici acum.

Daca autoritatile nu-i mai inspira incredere, pe yoghini ii simpatizeaza. Ba, chiar ii gazduieste, ca in fiecare an. “Veniti seara pe la mine, sa-i vedeti cand pleaca la intrunire. Cand ma uit la ei, imi vine sa urlu: “Unde-i Madalina mea?”. Nu mai am vedere de atata plans. Sunt foarte frumosi si curati. Matura prin curte, isi fac mancare. Banii mei de la ei vin.

Cu ei mi-am platit datoriile, ca nu am pensie“. Doamna Dumitru mai are un ghimpe impotriva anchetatorilor. “Din cauza lor, fata mi-a plecat de la scoala. Cat a fost la MISA, a mers la liceu. Am lasat-o sa se duca la Bucuresti, pentru ca in Costinesti moare de foame. Ce, sa traiasca pe trei milioane si un bulgare de cartof, la terasa sora-sii?“.

Nu aveam cum sa nu remarcam faptul ca Luminita, cea care este impotriva MISA, le ia bani pe camere si mancare adeptilor miscarii.

Totusi, unde-i Madalina? “Sunt sigura ca fata mea este cu Remus si Bivolaru. Nu cred nimic din prostiile care s-au scris. M-as bucura ca Bivolaru sa scape. Astept ca Mada sa implineasca 18 ani, pe 13 septembrie. Viorel (n.r. – un politist) mi-a spus ca or sa se intoarca atunci cu totii“.

VIOLENTA

“M-au batut si pe mine, si pe Madita. Mi-a fost rusine de vecini si am intrat in casa. “

SFATURI

“Scria foarte frumos despre mine. Ca se simte bine si sa nu ma ingrijorez. Sa nu ma mai afirm pe la televizor, ca numai mie o sa-mi fac rau. Ca o sa se proiecteze pentru mine si pentru sanatatea mea, ca stie ca sunt bolnava. Sa nu am nici o grija, ca unde va sta ea, o sa stau si eu“

APRECIERE

“Cand ma uit la yoghini, imi vine sa urlu: “Unde-i Madalina mea?”. Nu mai am vedere de atata plans. Sunt foarte frumosi si curati. Matura prin curte, isi fac mancare.“

ASTEPTARE

- “Sunt sigura ca fata mea este cu Remus si Bivolaru. Nu cred nimic din prostiile care s-au scris. M-as bucura ca Bivolaru sa scape. Astept ca Mada sa implineasca 18 ani, pe 13 septembrie. Viorel (n.r. – un politist) mi-a spus ca or sa se intoarca atunci cu totii“ - Tanta Dumitru, mama Madalinei

GURU

Gregorian Bivolaru este inca de negasit dupa trei luni si jumatate de la prima sa arestare preventiva. Este dat in urmarire generala si, de curand, a fost trimis in judecata pentru coruptie sexuala, trafic de minori si act sexual cu un minor. Dosarul in care este inculpat Bivolaru dezvaluie un adevar monstruos.

Copile de 15, 16 ani au fost de-a lungul timpului corupte de liderul MISA si atrase in tot felul de orgii si perversiuni sexuale. Rupte de familii si cazute sub influenta lui Guru, fetele erau transformate in adevarate instrumente sexuale.