O companie americana a creat primul computer “special“ pentru adolescenti. Tastatura si monitor imbracate in blanita roz sau “piele de leopard“, Windows XP (sau sistem Apple), hard de 120 Gb, sistem Wi-Fi, tv tuner, conexiune pentru console, antivirus, ad-aware si costa incepand cu 1.700 de dolari.

Calculatorul Hip-e a fost creat de compania Digital Lifestyles Group (Texas), dar design-ul a fost conceput de cativa pustani. De fapt, povestea a inceput cu un an in urma, atunci cand presedintele Digital Lifestyle, Kent Savage, l-a intrebat pe fiul sau, un licean in varsta de 16 ani, cum si-ar inchipui PC-ul ideal. Intrebare valabila si pentru cativa dintre prietenii baiatului sau.

Peste cateva zile, biroul lui Savage era plin de schite de calculatoare. Peste alte doua saptamani, compania a prezentat inventivilor liceeni 20 de modele de calculatoare, inspirate din desenele si datele tehnice sugerate de baieti. Modelul ales a fost prezentat saptamana trecuta publicului de la un mall din North Attleboro (Massachussets). Va fi lansat oficial pe piata in luna noiembrie (www.

hip-e.com).

MODEL APPLE. Cand au fost intrebati despre PC-ul visat, prietenii fiului lui Savage au replicat: “APPLE!“. Dupa care au adaugat insa, cu tristete, faptul ca parintii lor nu le-au cumparat computere Apple deoarece acestea nu ruleaza Windows. La auzul acestei lucru, presedintele Digital Lifestyle ar fi spus: “Atunci sa “Apple-izam” industria de PC-uri“.

Un rol important in constructia lui Hip-e l-a avut si succesul melodiilor in format digital (iTunes), care pot fi descarcate si ascultate pe player-ele iPod de la Apple. Astfel ca noul PC poate fi “insotit“ si de un MP3 player, dar trebuie platita suma de 100 de dolari.

FACILITATATI HIP-E. Pentru a fi mai “aproape“ de tineri, noul PC vine cu cateva modificari. Daca vreti sa deschideti Word, dati un click pe “Paper“, pentru a lansa PowerPoint apasati “Create a presentation“, iar daca vreti sa copiati un CD apasati “Burn CD“.

In ceea ce priveste monitorul, acesta are 17 inci si puteti sa-l agatati in peretele din fata biroului unde aveti calculatorul. De altfel, unul dintre baietii care a contribuit la conceperea computerului Hip-e a declarat ca “PC-urile au fost create pentru adulti, pentru a servi muncii. Eu vreau un calculator pentru mine, pentru varsta mea“.

PENTRU TINERI. Mari nume din industria IT au mai incercat sa creeze diferite proiecte pentru a atrage adolescentii. Anul trecut, Microsoft a conceput un soft (3 Degrees), distribuit gratuit, pentru ca grupurile de tineri sa poata face schimb de imagini, melodii, mesagerie instant. Se pare ca, pentru compania lui Bill Gates, acest soft a ramas un proiect-pilot.

Expertii americani in marketing considera ca, in prezent, intr-o familie, tinerii sunt considerati “guru in tehnica“, motiv pentru care ei hotarasc ce tip de aparatura electronica se va cumpara in casa.

Cu toate acestea, cei de la Dell refuza sa abordeze asemenea politici “pe grupe de varsta“, dupa cum a declarat reporterilor americani purtatorul de cuvant al acestei companii, Venacio Figueroa: “Noi nu remodelam echipamente pentru utilizatorii mai tineri“.

FISA HIP-E

Procesor: Pentium M 1,5 Ghz

Memorie: 512 MB SDRAM

Hard: 120 GB

6 Port-uri USB

DVD player, CD-WR

Monitor: 17 inch, LCD (1.400 x 900)

Doua difuzoare detasabile cu tehnologie Maxx Bass

Tastatura, mouse wireless, touch-pad.