In jur de 60 la suta dintre delegatii Partidului Likud au votat impotriva propunerii premierului Saron privind includerea Partidului Muncii la guvernare.

Premierul Saron a incercat sa obtina aceasta aprobare deoarece Partidul Muncii este in favoarea retragerii unilaterale din Gaza, o idee care nu e pe placul aripii de dreapta din Likud, partidul aflat la guvernare.

Ariel Saron sustine ca va continua negocierile de formare a coalitiei indiferent de rezultatul intrevederii. Dar fara sustinerea propriului partid, planul sau va fi mult mai dificil de pus in practica.

Asezarile evreiesti

Intr-o aparenta incercare de a-si linisti oponentii, Ariel Saron a anuntat ca va construi noi asezari evreiesti in Cisiordania - un alt teritoriu aflat sub autoritate palestinana.

Acest proiect contravine insa termenilor asa numitei foi de parcurs - planul de pace mediat de americani - care prevede ca Israelul sa inceteze construirea de noi locuinte in asezarile evreiesti.

Dezvoltarea asezarilor evreiesti este interzisa de 'foaia de parcurs'

Israelul sustine ca ar avea aprobarea Statelor Unite care - e drept - s-au abtinut sa critice public anuntul premierului Saron, spunind ca mai intii trebuie sa analizeze proiectul. Ziarul israelian Haaretz scrie insa ca premierul Saron a aminat cu o saptamina anuntarea planului la presiunea americanilor.

Ambasada Statelor Unite din Israel a anuntat ca va fi trimisa o delegatie americana care va analiza activitatile legate de asezarile evreiesti si respectarea foii de parcurs.

Ariel Saron a anuntat construirea a o mie de locuinte pentru colonistii evrei in mai multe asezari din Cisiordania - care sunt ele insele ilegale conform dreptului international - fiind construite in teritorii ocupate. Israelul nu recunoaste insa aceasta prevedere.