Dupa cresterea spectaculoasa de anul trecut, cu pana la 120 la suta, a preturilor la apartamente, in acest an, piata se pare ca trece printr-o perioada de acalmie.

Astfel, potrivit agentilor imobiliari, chiar daca preturile au avut diverse fluctuatii de 3-5 la suta, in plus sau in minus, primele sapte luni ale acestui an nu au adus mari modificari in ceea ce priveste nivelul preturilor la apartamente.

"Se vorbea la un moment dat de o scadere a preturilor de 10-15 la suta, in piata insa aceasta scadere nu a fost simtita", ne-a declarat Jack Airabedian, reprezentantul agentiei Casa Ta. El afirma ca totusi nivelul preturilor apartamentelor este in continuare nejustificat de mare, chiar daca cumparatori pentru acestea se gasesc mai greu.

"Toti cei care vor sa vanda un apartament tin la pret, chiar cu riscul de a nu vinde niciodata. Mai bine il inchiriaza si asteapta pana in 2007, cand, zic ei, preturile vor creste si mai mult", explica interlocutorul nostru. Din acest motiv, daca pana anul trecut pentru o oferta se gaseau cel putin 10 cumparatori, in acest moment, pentru aceeasi oferta se inghesuie doar doi cumparatori.

In opinia agentilor imobiliari, fluctuatiile sunt date mai ales de gradul de finisaj si de calitatea acestora. "Pana anul acesta, investitiile in finisajul unui apartament abia daca se regaseau in proportie de 50 la suta, acum imbunatatirile, finisajul, izolatia intra aproape integral in pretul apartamentului", este de parere Airabedian.

Mai mult, si cei care vor sa cumpere un apartament tin mai mult cont acum de imbunatatiri si alte facilitati. Pe de alta parte, mentinerea in continuare a nivelului mare al preturilor apartamentelor a determinat o orientare a investitiilor imobiliare catre terenuri si case. "Aceasta tendinta se manifesta din ce in ce mai pregnant.

Astfel ca, daca la inceputul anului aveam 3-5 cumparatori pentru o casa, acum aceeasi casa este dorita de 8-10 cumparatori", precizeaza reprezentantul agentiei Casa Ta. Pentru cei cu venituri modeste insa si care nu-si permit sa cumpere cu banii jos, ci apeland la un credit ipotecar, singurele variante raman cartierele periferice (Rahova, Colentina Pod, Militari etc.

), unde preturile sunt cat de cat acceptabile, respectiv 16.000 -20.000 de euro o garsoniera, 23-30.000 de euro un apartament cu 2 camere si 40.000 de euro pentru trei camere. O alta tendinta care se manifesta in acest an pe piata apartamentelor este o crestere a numarului investitorilor autohtoni.

"Peste jumatate din cei care isi mai permit sa cumpere un apartament sunt cei care nu au ce face cu banii. Acestia cumpara pentru a inchiria sau pentru a vinde mai tarziu, in cazul in care preturile vor creste", explica reprezentantul unei alte agentii imobiliare din Bucuresti.

Cat despre cum vor evolua preturile in perioada urmatoare, agentii imobiliari spun ca este destul de greu de anticipat.

"In mod normal, dupa cresterea exagerata de anul trecut, anul acesta a fost o perioada de acalmie, iar urmatorul pas ar fi o scadere a preturilor apartamentelor. Semnalele din piata nu prevestesc insa acest lucru, ci mai degraba o crestere, nu foarte mare - de 3-5 la suta", ne-a declarat Emanuel Clim, agent imobiliar in cadrul agentiei Top Imobil 3M.

Potrivit acestuia, in acest an, oferta de pe piata apartamentelor de bloc a inceput sa castige teren in detrimentul cererii, care se diminueaza usor. Preturile la care se poate cumpara in acest moment un apartament difera si in functie de anul de constructie al blocului in care se afla acesta, din ce in ce mai multi cumparatori tinand cont de acest element.

Astfel, pentru o garsoniera pretul este intre 16.000 si 40.000 de euro, pentru un apartament cu 2 camere intre 25.000 si 80.000 de euro, iar pentru 3 si 4 camere preturile sunt de la 40 la peste 100.000 de euro.