Executivul a adoptat, joi, o hotarare care vizeaza eliminarea vanzarii produselor agricole si agro-alimentare la preturi de specula. "Reglementarile noi vor elimina o parte din posibilitatile de specula, dar masurile preconizate nu vor fi suficiente daca nu vor fi insotite de masuri de control si de sanctionare foarte dure", a declarat premierul Adrian Nastase.

Primul ministru a anuntat ca in piete va fi permisa comercializarea produselor agricole si agroalimentare numai de catre producatorii individuali, detinatori ai certificatului de producator, in care vor fi incluse date privind suprafetele de teren in proprietate sau exploatare, precum si productia preconizata destinata comercializarii.

Domnul Nastase a mai spus ca fiecare producator agricol care isi va comercializa produsele in piata va dispune de un talon de identificare.

Premierul a atentionat ca, la eliberarea certificatului de producator, autoritatile locale vor trebui sa verifice existenta produselor si a cantitatilor mentionate.

Primul ministru si-a exprimat speranta ca prin introducerea unui document avand elemente mai mari de siguranta, care sa nu poata fi fotocopiat cu usurinta sau transmis, se va asigura o responsabilizare a functionarilor din primarii.

Potrivit lui premierului Nastase, vor fi date sanctiuni mai mari functionarilor publici care dau aceste certificate cu usurinta si "favorizand intr-un fel aceasta actiune de specula in piete".

Adrian Nasase a anuntat, de asemenea, ca a fost constituita o Politie a pietelor, care sa asigure "o urmarire si un control dincolo de ceea ce poate sa fie uneori o mica neintelegere intre seful de politie din apropierea pietei si unii dintre intermediari".

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la BBC ca, de saptamana viitoare, va fi anuntat zilnic un pret mediu pentru principalele legume comercializate in piete.

Pretul mediu va fi calculat in functie de preturile practicate pentru produsele respective, de catre producatorii agricoli.

Controlul preturilor si economia de piata

In ce masura se impaca insa aceasta initiativa cu regulile economiei de piata.

Mercurialul inseamna de fapt ca o entitate - deocamdata necunoscuta - va dicta care sunt preturile minime si preturile maxime in piete.

Economistul Ionut Popescu spune ca o asemenea metoda nu are nici o legatura cu regulile economiei de piata.

Ionut Popescu spune ca decizia este menita sa atraga simpatia paturii sarace a populatiei.

Cat priveste aplicarea unei asemenea idei, spune Ionut Popescu, guvernul a constatat ca de fapt nu prea are ce sa aprobe.

O hotarare de guvern in acest sens ar ridica mari semne de intrebare despre sansele Romaniei de a obtine statutul de economie de piata functionala, miza a incheierii negocierilor cu Uniunea Europeana, adauga domnul Popescu.