Delegatia Comisiei Europene in Romania cere lamuriri guvenului cu privire la controversatul contract semnat de autoritatile romane cu grupul european EADS si a carui valoare se ridica la un miliard de euro.

Comisia Europeana a aflat din ancheta “Evenimentului zilei” despre presupusa sa contributie la acest contract, invocata de executiv si de Ministerul Administratiei si Internelor si negata de oficialii de la Bruxelles.

Contractul semnat pe 12 august prevede crearea unui sistem integrat de securizare a frontierei de stat a Romaniei, iar fondurile publice ce vor fi utilizate au fost catalogate de autoritatile de la Bucuresti drept informatie clasificata.

In baza informatiilor primite din Belgia, purtatorul de cuvint al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote, afirma in continuare ca in acest contract nu este vorba despre bani europeni. “Vom solicita oficial guvernului, saptamina viitoare, informatii legate de acest contract, ce contine si ce anume va finanta.

Comisia Europeana nu a fost implicata cu fonduri in contractul cu European Aeronautic Defence and Space Company-EADS si nici nu a avut informatii inainte de semnarea acestuia. Vom solicita Guvernului Romaniei informatii suplimentare, sa intelegem si noi despre ce este vorba in acest contract, despre care am aflat din ziarul “Evenimentul zilei””, ne-a declarat ieri Angela Filote.

Purtatorul de cuvint al Delegatiei Comisiei Uniunii Europene la Bucuresti considera ca “este in primul rind raspunderea Guvernului Romaniei sa se asigure ca este respectata legislatia nationala in domeniul achizitiilor publice, dar si in domeniul securitatii nationale”.

Negocierea fondurilor PHARE pentru 2004-2006, blocata pina cind executivul ofera lamuriri. Atit executivul, cit si Ministerul Administratiei si Internelor sustin in continuare ca pentru derularea acestui contract se vor primi si bani europeni.

Potrivit chestorului-sef Aurel Neagu, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), contractul cu EADS are ca finantare bani de la buget si fonduri externe. La solicitarea EVZ, Neagu a explicat: “Fondurile externe sint cele prin programele PHARE. Sint cele absorbite pina acum, plus cele din programul 2004-2006, in total fiind in jur de 300 milioane de euro”.

Cit despre fondurile PHARE 2004-2006, acestea abia se negociaza. Oficialii Delegatiei Comisiei Uniunii Europene in Romania s-au declarat extrem de surprinsi de raspunsul sefului IGPF. Angela Filote il contrazice pe chestorul Neagu cu urmatoarele argumente: “Nici un program PHARE nu este prevazut in contractul semnat cu EADS.

Noi am alocat fonduri pentru securizarea frontierelor, aproximativ 10 milioane de euro, pentru anul 2003. Dar aceste fonduri nu sint legate de contractul respectiv. Acum tocmai este in discutie decizia de stabilire a fondurilor PHARE pentru perioada 2004-2006. Inca nu s-a luat o decizie privind acest pachet de fonduri si nu se va lua pina cind nu vom afla ce este exact cu acest contract.

Abia atunci se va putea lua o decizie finala”, ne-a explicat Angela Filote. Purtatorul de cuvint al Delegatiei Comisiei Uniunii Europene in Romania aminteste guvernului ca trebuie sa dea dovada de transparenta in acest caz si ca, daca acest lucru nu se va intimpla, Comisia Europeana va protesta, precum in scandalul Bechtel.

“Daca se va dovedi ca e un alt caz Bechtel si ca nu se justifica exceptia de la Legea achizitiilor publice, vom reactiona in acelasi mod”, a expus Angela Filote punctul de vedere european.

Reamintim ca, la doar citeva luni dupa ce Guvernul Romaniei a atribuit concernului american Bechtel, fara licitatie, constructia autostrazii “Transilvania”, autoritatile de la Bucuresti au atribuit concernului european EADS, tot fara licitatie, un contract de un miliard de euro.

Scopul: realizarea, pina in 2009, a unui sistem integrat de securizare a granitelor Romaniei, o data cu integrarea tarii in Uniunea Europeana.