Romania are o economie de piata, un argument in acest sens fiind faptul ca 70% din Produsul Intern Brut (PIB) este creat in sectorul privat, a declarat cancelarul german Gerhard Schröder, la finalul intrevederii avute cu premierul Adrian Nastase.

El a precizat ca, daca procesul de privatizare va continua in acelasi ritm sustinut, Romaniei ii va fi recunoscut statutul de economie de piata functionala, informeaza Mediafax.

Gerhard Schröder a precizat ca Germania vede Romania ca un partener economic, nu ca o piata de desfacere. Cancelarul federal a subliniat ca investitiile realizate in Romania nu determina o pierdere de locuri de munca in Germania: "Daca se investeste in Romania, numarul de locuri de munca in constructii de masini in Germania creste", a subliniat Gerhard Schröder.

In primele sase luni ale anului 2004, schimburile comerciale au insumat circa 3,07 miliarde de euro, din care exportul romanesc s-a cifrat la 1,34 miliarde de euro, iar importul la peste 1,7 miliarde de euro. Germania se situeaza in prezent pe locul al doilea atat in volumul exporturilor, cat si al importurilor realizate de Romania.

Principalele exporturi realizate de Romania pe piata germana sunt date de materii si articole textile (36,8%), masini, aparate si echipamente electrice (16,8%), materiale de transport (15,3%) si mobila, jucarii, produse diverse (6,7%).

Romania importa din Germania in principal masini, aparate si echipamente electrice (30%), materiale de transport (17,9%) si produse ale industriei chimice, materiale plastice si articole din material plastic (13,4%).

Valoarea totala a investitiilor de capital german in Romania, la 30 iunie 2004, se cifra la circa 781 de milioane de euro, ceea ce situeaza Germania pe locul al treilea in randul investitorilor straini, dupa Olanda si Franta.