Faramitarea terenurilor, problemele de ordin structural si informatiile reduse despre Romania constituie principalele bariere pentru investitiile britanice, a declarat, lordul Whitty of Camberwell (foto), reprezentantul Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale din Marea Britanie, aflat zilele trecute in Romania.

"Avand in vedere numarul mare de fermieri, Romania are sanse foarte mari sa patrunda pe piata comunitara", a remarcat totusi oficialul britanic. El a afirmat ca principalele produse pe care Romania le-ar putea exporta in UE, dupa momentul aderarii, sunt cele ecologice si vinul.

De altfel, interesul britanic pentru sectorul viticol romanesc s-a manifestat deja, Marea Britanie fiind al treilea importator de vinuri din Romania. Potrivit reprezentantului britanic, desi Romania are un potential agricol foarte bun, investitiile britanice se situeaza la un nivel redus. Valoarea investitiilor britanice in Romania depaseste 700 milioane de dolari.

Nici in Marea Britanie fluxul de capital in acest sector nu este la fel de ridicat precum in alte tari europene, oamenii de afaceri fiind interesati mai degraba de industria alimentara sau de sectorul tehnologic. De asemenea, bolile cu care s-a confruntat zootehnia in ultimii ani au micsorat interesul pentru agricultura.

In plus, guvernul britanic nu a incurajat investitiile in Romania, a mai specificat lordul de Camberwell.