Roomba, Trilobite, E-Vac – numele sub care se ascund mici roboti folositi la curatenia casnica. Mici, dar performanti. Stiu singuri cand isi termina treaba, nu cad pe scari, au senzori cu infrarosu, monitor LCD si se incarca singuri.

ALEXANDRU RADESCU

Roomba pe sub mobila care are minimum 10 cm deasupra podelei. Un “dans mecanic“, poate stereotip, lipsit de gratie, dar eficient impotriva particulelor de praf. Dotat cu tehnologia “edge-following“, robo-aspiratorul isi face treaba pana la marginile incaperii.

Roomba poate fi programat sa lucreze in functie de marimea camerei (mica, medie, mare), dupa care proprietarul casei poate sa plece sa-si vada de alte treburi.

Atunci cand a terminat curatenia, aspiratorul se opreste singur. Roomba poseda o perie pentru margini, doua perii care se invartesc in sens invers, pentru “gunoaiele“ de pe carpeta. Acest robo-aspirator se mai “lauda“ cu senzori care au grija la scari, previn o nedorita “prabusire“ a aparatului de la inaltimea unor trepte mai mult sau mai putin numeroase.

Senzorii din dotare mai ajuta aspiratorul sa detecteze mobila, peretii, marginile, putand astfel sa se faca o curatenie desavarsita. De asemenea, “pachetul“ de baza al robo-aspiratorului mai cuprinde un dispozitiv care poate sa delimiteze zona in care sa se faca operatiunea de curatenie.

Dispozitivul poate “lansa“ o perdea de raze infrarosii, de care Roomba nu trebuie sa treaca, din diverse motive, hotarate de proprietar.

Robo-aspiratorul poate curata diferite suprafete: lemn, carpeta etc., avand proprietatea de a se “adapta“ la fiecare dintre acestea.

Pretul acestui produs este de 300 de lire sterline.

TRILOBIT ELECTRONIC. Nu va ganditi la alaturarea bizara fosila-masina. Cu vreo 300 de milioane de ani in urma, trilobitul “aspira“ hrana pe fundul oceanelor. Inginerii mileniului trei i-au imprumutat forma unui aspirator-robot. Si o parte din functii.

De fapt avem de-a face cu o varianta imbunatatita de robo-aspirator, avand in vedere ca primul model Trilobite a fost prezentat prin 1997.

Actualul model are trei viteze de curatenie. Orientarea sa se face cu ajutorul ultrasunetelor, asemanator liliecilor. Are un sonar, dispozitiv care emite ultrasunete, pentru a detecta obstacolele din calea sa. Poate ca in calea sa este vasul din care mananca sau bea apa cainele dumneavoastra si nu ar fi tocmai frumos sa faceti curatenie in urma aspiratorului.

Trilobite are patru motoare: unul pentru fiecare rotita, unul pentru perie. Praful pe care il “inghite“ este inmagazinat intr-o cutie interna, reutilizabila, nefiind dotat cu saculeti pentru praf. Trilobite stie cum sta cu energia si se duce singur la incarcator. Are un diametru de 350 mm, o inaltime de 130 mm, un nivel al zgomotului de 75 dBA si consuma 90 W.

Producatorii suedezi nu i-au fixat inca pretul.

…SI CU TELECOMANDA. Telecomanda este buna si la aspirator. Asta v-o spune E-Vac, un alt model de robo-aspirator pe care puteti sa-l puneti la treaba (aidoma unei masini de spalat) dupa care sa va apucati linistit de alte treburi, prin casa sau in afara, prin oras. Isi baga “nasul“ (cu perie si filtre) prin toate colturile camerelor si chiar pe sub mobila.

Pentru 300 de dolari (sharperimage.com) are si senzori la rotite care il feresc de vreo “ameteala“ nedorita de la inaltimea unei scari interioare.