Ministerul Comunicatiilor a acordat companiilor Nokia si Alcatel licente pentru experimentarea serviciilor de telecomunicatii din generatia a treia (3G). Zonele alese sunt Bucuresti si aria limitrofa – Otopeni, Pipera Baneasa, Tunari, Ciorogarla –, precum si in Brasov, Craiova, Cluj-Napoca si Drumul National 1, intre Bucuresti si Brasov.

Licentele experimentale se acorda gratuit, fiind scutite de plata tarifului de utilizare a spectrului de frecvente, iar titularii lor nu au dreptul de a le folosi in scopuri comerciale.

Ericsson si Siemens au primit, de asemenea, licente experimentale 3G de la Ministerul Comunicatiilor. Serviciile 3G ofera utilizatorilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil etc.

SINDICALISTI IT. La initiativa unor persoane din domeniile IT si mass-media, precum si a unor organizatii nonguvernamentale, cu sprijinul Blocului National Sindical, se va infiinta primul sindicat din domeniul IT, din sfera informaticii si a activitatilor conexe.

Organizatia isi propune “sa puna capat politicii bunului plac in relatiile dintre patron si lucratorii IT“ si a lansat o serie de intrebari adresate specialistilor in tehnologia informatiei.

CONCURS E-IDEEA. Ministerul Comunicatiilor a anuntat incheierea perioadei inscrierilor pentru concursul e-Idea la data de 20 august 2004. Competitia Nationala de Idei Software pentru Tineret (e-Ideea) se afla la cea de-a patra editie. Pana la 19 august, 228 de tineri din diferite centre universitare si-au inscris ideile la adresa www.e-idea.ro.

e-Idea este un eveniment anual de software, destinat tinerilor care isi pregatesc o cariera in domeniul IT&C. Finala concursului va avea loc in cadrul Expozitiei Nationale de Software si Electronica – BINARY, in perioada 22-24 septembrie. Marele premiu al competitiei consta in asistenta financiara pentru infiintarea unei firme si suport financiar de 1.000 euro.

Cea mai inovativa idee va fi rasplatita cu alti 1.000 euro. e-Idea este organizat in parteneriat cu MCTI si British Council de catre ARIES – Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software, LSAC – Liga Studentilor din Automatica si Calculatoare si ASER – Asociatia Studentilor Economisti din Romania.