Deficitul de cont curent (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta) s-a adancit in cea de-a sasea luna a anului, atingand pe primul semestru din 2004 un nivel de 1,61 miliarde de euro, cu peste un sfert (25,34%) mai mult decat soldul negativ inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei.

Fondul dezechilibrului contului curent se pastreaza in zona balantei comerciale. Diferentele dintre importuri si exporturi au crescut in iunie cu 471 de milioane de euro, ceva mai putin decat ritmul de crestere al deficitului de cont curent, care a urcat, in aceeasi luna, cu 487 de milioane de euro. In total, pe primele sase luni datele statistice arata un dezechilibru al balantei comerciale de

2,03 miliarde de euro in favoarea importurilor. De asemenea, un alt factor negativ a fost accentuarea iesirilor de valuta la capitolul venituri, cea mai nefavorabila evolutie fiind consemnata la nivelul investitiilor de portofoliu, cu un minus de 70 de milioane de euro, urmate de investitiile de capital (dobanzi platite) care au condus la un deficit lunar de 63 de milioane de euro.

La aceste minusuri se mai adauga unul: cel al serviciilor, care au consemnat un deficit de 50 de milioane de euro. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro a insemnat diferenta nefavorabila doar in cazul turismului.

Muncitorii din strainatate nu mai pot acoperi gaura

In acest context, transferurile curente, principal factor de echilibru al balantei de plati in ultimii ani, au avut un impact aproape nesemnificativ: surplusul de 174 de milioane de euro consemnat in iunie a fost insuficient pentru a compensa iesirile de valuta corespunzatoare schimburilor comerciale.

Rubrica "transferuri" reprezinta, in cea mai mare parte, intrarile de valuta in tara de la romanii care muncesc in strainatate, categorie care a reprezentat, in ultimii ani, prin sumele aduse, cel mai mare investitor "strain" in Romania. Se estimeaza in acest an o suma de 1,8 miliarde de euro, care vor intra in tara din aceasta sursa, suma care reprezinta peste 3,3% din PIB.

Totusi, din cate se vede, este putin in comparatie cu banii care ies din Romania. Pe viitoarele luni, ar fi totusi o sansa de "calmare" a exploziei deficitului, prin sumele care vor veni din privatizarea Petrom si a distributiilor de gaze si electricitate, asta in cazul in care nu se adanceste si mai mult diferenta dintre importuri si exporturi.

Potrivit datelor Bancii Nationale, deficitul de cont curent este acoperit in proportie de 71% de investitiile straine directe realizate in primele sase luni in Romania, care au atins 1,16 miliarde de euro.

Amintim ca, potrivit, acordului cu FMI, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa reduca defictul contului curent de la 5,8% din PIB, valoare consemnata la sfarsitul anului trecut, la 5,5%, in acest an.