"Actul de la 23 august 1944, care a conferit Majestatii Voastre un rol proeminent in evolutia generala a evenimentelor si un loc de seama in istoria nationala, face parte dintre momentele cruciale ale istoriei celui de-al doilea razboi mondial.

Sunt bucuros sa va adresez, Majestate, invitatia de a participa la ceremoniile din ziua de 23 august si de a primi, in felul acesta, omagiul pe care natiunea romana tine sa-l aduca tuturor celor carora le datoreaza acest act istoric", se arata in invitatia pe care presedintele Iliescu a adresat-o regelui Mihai.

Doamna Simina Mezincescu ne-a confirmat acceptarea invitatiei si participarea cuplului regal la ceremoniile organizate cu aceasta ocazie. Astfel, dupa 60 de ani de asteptare, regele Mihai va sarbatori una din cele mai importante zile din viata sa si la care tine foarte mult.

Potrivit secretariatului de la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa a declinat toate invitatiile de a participa la evenimente legate de 23 august, dar care se desfasurau inainte sau dupa, "pentru ca a dorit sa-si faca publica prezenta numai in 23 august, moment extrem de important". Anul acesta, 23 august se sarbatoreste pentru prima data dupa 1989.

Initiativa apartine organizatiilor de veterani si armatei, sprijinite de Guvern si Presedintie si se inscrie in seria unor actiuni similare care au avut loc in Europa: 60 de ani de la debarcarea din Normandia si deschiderea celui de-al doilea front sau aniversarea insurectiei din Varsovia.

La Bucuresti, dis-de-dimineata, regele si presedintele vor depune coroane de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut, apoi vor participa la ceremonialul militar si religios de la Monumentul Eroilor din fata Universitatii Nationale de Aparare. La Palatul Cotroceni, in prezenta celor doi conducatori ai Romaniei vor fi decorati veterani de razboi, in onoarea carora va fi oferit dupa aceea un dejun.

Seara, tot la Palatul Cotroceni, presedintele Ion Iliescu va oferi o receptie, la care, potrivit secretariatului Casei regale, Majestatea sa va citi mesajul sau catre natiunea romana.