Putin a mers in satul Tentoroi (sud-est), unde a depus o jerba (foto) la mormantul lui Ahmad Kadirov, presedintele pro-rus al Ceceniei, ucis la 9 mai intr-un atentat cu bomba revendicat de separatisti.

Presedintele rus a fost insotit de Ramzan Kadirov, fiul lui Ahmad Kadirov, care asigura comanda unor militii acuzate frecvent de incalcarea drepturilor omului, si de ministrul cecen de Interne, Alu Alhanov, sustinut de Kremlin si considerat favorit la scrutinul prezidential de la 29 august, organizat de Moscova.

Liderul rus l-a elogiat pe Ahmad Kadirov, fost muftiu al republicii si partizan al cauzei separatiste in timpul primului razboi din Cecenia (1994-1996), inainte de a se alatura rusilor in cel de-al doilea razboi lansat in 1999, perioada in care Putin era premier.

"Am pierdut un om curajos, bun si talentat, al carui singur scop era acela de a servi poporul", a declarat presedintele rus, citat de RIA Novosti. Sambata seara, mai multe atacuri au fost comise la Groznii asupra unui post de politie si a birourilor de vot instalate inaintea alegerilor de la 29 august.

Atacurile au provocat moartea mai multor persoane, a anuntat presa rusa, care nu a oferit un bilant precis. Surse locale sustin insa ca peste 11 politisti au fost ucisi.