Desi nu a fost formulat un punct de vedere oficial al asociatiei importatorilor de cafea, Paul Nuber, director general al unuia dintre cei mai mari procesatori de cafea din Romania, ne-a declarat ca masura este bine venita deoarece cafeaua va deveni mult mai accesibila cumparatorului roman.

"In mod cert, va scadea pretul cafelei, insa trebuie sa vedem exact cum au scazut accizele pentru fiecare sortiment de cafea pentru a face calcule precise privind preturile ce vor fi aplicate de anul viitor. Oricum, in calculul acestor preturi vor intra, pe langa reducerea accizei, si alte elemente cum ar fi pretul cafelei pe plan international.

Este bine ca s-a redus acciza si cred ca acesta este primul pas pentru a atinge normele din UE, unde cafeaua este considerata produs de baza si in majoritatea tarilor nu este accizata deloc", a declarat Nuber. Guvernul a mai aprobat si reducerea accizelor la unele categorii de bere si vinuri.

Astfel, acciza pentru berea produsa de micii producatori a fost redusa de la 0,5 euro/hl la 0,38 euro/hl, iar pentru vinurile spumante si bauturile fermentate spumoase, acciza a fost diminuata de la 42 euro/hl la 30 euro/hl. Micii producatori de bere sunt cei care au o productie anuala mai mica de 200.000 hl. Guvernul a pastrat prevederea potrivit careia vinurile linistite nu sunt accizate.

Pe de alta parte insa, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, marii producatori de bere vor plati o acciza mai mare cu 0,5 euro/hl, in conditiile in care, in 2007, acciza trebuie sa ajunga la 0,748 euro/hl. In ceea ce priveste producatorii de bere, acestia sustin ca preturile ar putea scadea, insa nu in mod semnificativ.

O reducere de preturi ar putea fi inregistrata si la vinurile spumante, insa aceasta nu va fi substantiala comparativ cu pretul vinurilor linistite, care nu sunt purtatoare de accize. Executivul a mai decis, de asemenea, sa introduca o acciza minima de 11 euro la o mie de tigarete pentru produsele din clasa celor mai ieftine.

Producatorii de bauturi alcoolice au primit raspuns favorabil la una dintre cererile lor; contravaloarea banderolelor de marcare a bauturilor alcoolice urmand a fi suportata de la bugetul de stat. Toate aceste masuri vor intra in vigoare la inceputul anului viitor.