Potrivit acesteia, in localitatile izolate vor fi instalate telecentre (unde va fi asigurat atat accesul la telefon, cat si la Internet), precum si posturi telefonice publice cu plata.

ANRC va stabili localitatile eligibile pe baza unui studiu la nivel national, dintre care vor fi alese localitatile prioritare pentru instalarea de telecentre si telefoane publice, in functie de gradul de disponibilitate a serviciilor de telefonie, numarul de locuitori si eficienta implementarii unor astfel de proiecte.

Actul normativ recent intrat in vigoare stabileste, in acest context, conditiile si procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal, precum si mecanismul de compensare a costului net de furnizare a serviciilor in conditii de eficienta.

La licitatia pentru instalarea de telecentre si amplasarea de telefoane publice cu plata pot participa toate persoanele care furnizeaza cumulativ retele publice de comunicatii electronice precum si servicii de telefonie destinate publicului.

Fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, declarase la sfarsitul lunii mai ca pana in 2006 nu va mai exista nici o localitate in Romania care sa nu aiba acces la Internet si la servicii de telecomunicatii. El a precizat cu acea ocazie ca exista aproximativ 3000 de sate si catune care nu sunt incluse in retelele de telecomunicatii si nu beneficiaza de Internet.

Dintre acestea, doua treimi urmau, potrivit lui Nica, sa fie conectate in 2004, iar restul in 2005.