Ministrul Comunicatiilor, Adriana Ticau, a precizat ca licentele experimentale vor fi valabile pana la data emiterii licentelor pentru viitorii operatori 3G.

Unul dintre titularii noilor licente experimentale isi va desfasura testele in Bucuresti, Brasov, Craiova, Cluj-Napoca si pe drumul national DN 1 pe portiunea cuprinsa intre Bucuresti si Brasov, iar celalalt in municipiul Bucuresti si zona limitrofa - Otopeni, Pipera Baneasa, Tunari, Ciorogarla.

Intr-o prima etapa testele se vor focaliza pe transmisiile de date si voce, ulterior urmand sa fie efectuate experimente cu privire la urmarirea de filme sau emisiuni TV pe telefonul mobil, precum si la serviciile de videotelefonie. Licentele experimentale se acorda gratuit, fiind scutite de plata tarifului de utilizare a spectrului de frecvente.

Titularii noilor licente, Nokia si Alcatel, nu au dreptul sa le foloseasca in scopuri comerciale, pe perioada experimentarii fiind interzisa furnizarea de servicii catre terti. Anul acesta urmeaza sa fie acordate patru licente 3G. Telefonia mobila de generatia a treia este destinata transmisiilor multimedia de mare viteza si voce.