La festivitati au participat Regele Mihai si presedintele Ion Iliescu. La Universitatea Nationala de Aparare au participat numeroase cadre militare si nostalgici. Tanara generatie nu pare a da importanta unui eveniment celebrat cu fastuozitate pe vremea regimului comunist.

"Un act politic militar menit a scoate Romania din mainile nazismului"-este explicatia gestului Regelui de la 23 August 1944, auzita de la tribuna de langa Monumentul Eroilor din cel de-al doilea Razboi Mondial amplasat in fata Universitatii Nationale de Aparare.

Dupa obiceiul stabilit de aniversarile de pina in 1989, manifestarile au avut un caracter preponderent oficial. O slujba religioasa, depuneri de coroane si o defilare a garzii de onoare i-au pus fata in fata pe Regele Mihai, cel care prin Proclamatia din 1944 avea sa schimbe intregul curs al istoriei si Ion Iliescu, cel care si-a dat acordul sa fie sarbatorita din nou, ziua de 23 August.

Alaturi de ei, membrii cabinetului Nastase, in frunte cu primul ministru Adrian Nastase si o importanta delegatie a Corpului diplomatic.

Dar, una dintre cele mai numeroase delegatii a fost aceea a veteranilor de razboi, cei care au si defilat cu mandrie in haina militara, dupa 60 de ani de la evenimentele celebrate. In majoritate, ei au crezut in decizia Regelui si Proclamatia a fost primita fara rezerve.

Veteranii veniti din toate colturile tarii au privit cu nostalgie in directia in care, sub ploaia marunta statea drept, alaturi de sotie, Regele Mihai. Ei spun ca actul de la 23 August a fost unica solutie pentru salvarea Romaniei.

Manifestarile nu s-au bucurat in aceeasi masura si de prezenta populatiei. Cadrul oficial al acesteia, obisnuit, ca pentru orice celebrare, departe de grandoarea cunoscuta pana in 1989, nu i-a atras nici macar pe curiosi, ci doar pe sotiile celor care au luptat pe front.

Presedintele Ion Iliescu, dupa terminarea ceremoniei a dat mana cu cativa veterani, dar a plecat repede in momentul in care acestia au inceput sa se planga de pensiile mici.