Furia populara creste de la o saptamana la alta - ieri, demon-stratiile impotriva pachetului de reforme "Hartz IV", ce va aduce din 2005 schimbari majore pietei muncii din Germania iar somerilor drastice reduceri financiare prin contopirea ajutorului de somaj cu cel social s-au extins in peste 140 de orase de pe intreg teritoriul federal.

"Demonstratiile de luni", devenite celebre datorita istoricului lor ca forma de protest impotriva sistemului de guvernare comunist, au fost reluate in aceasta vara ca o manifestatie impotriva pachetului de reforme al "Agendei 2010" ce vizeaza piata muncii.

Daca pana acum proteste aveau loc mai degraba in partea estica a tarii, acum ele s-au extins in forta si in vest, zeci de mii de oameni iesind in strada la K¹ln, Berlin sau Stuttgart.

Presedintele Partidului Social-Democrat, Franz MŸntefering, a declarat presei ca partidul sau, aflat la guvernare, va schimba... denumirea controversatului pachet legislativ, "notiunea de HARTZ nespunand nimic populatiei despre continutul si mesajul legii". In rest, "legea in sine este treaba hotarata si... ramane asa".

Opozitia crestina si-a reiterat sprijinul fata de reformele "Agendei" cancelarului Gerhard Schr¹der, dar considera ca "guvernul fe-deral a facut mari greseli comu-nicative" prin neinformarea su-ficienta si in timp util a populatiei afectate.

In ceea ce priveste specialistii economisti, una din cele mai reputate personalitati germane in domeniu, profesorul Peter Bofinger de la Universitatea din WŸrzburg, a declarat cotidianului "Berliner Zeitung" ca intreaga reforma Hartz IV va fi la fel de utila somerilor "ca o operatie de by-pass efectuata la un pacient astmatic".

Constrangerile nu ajuta cu nimic daca nu exista locuri de munca disponibile, a aratat Bofinger, care a conchis ca in fosta RDG exista un singur loc de munca pentru 32 de someri. In concluzie, chiar daca 16 dintre acestia ar fi trantori ce nu vor sa munceasca, tot mai raman 16 ce se vor zbate pentru a obtine slujba.