Nori de fum negru se ridica deasupra Moscheii Imamului Ali din Najaf, aparata de militantii fideli clericului Moqtada al Sadr.

Corespondentii transmit ca se dau lupte cu mortiere in cimitirul din spatele moscheii, in timp ce trupele americane se apropie din ce in ce mai mult de cladire.

In cursul noptii, cerul a fost din nou brazdat de trasoare. Insurgentii profita de adapostul pe care li-l ofera unul din cele mai sfinte lacasuri de cult siite ca sa sfideze orice apel de a depune armele.

Ei afirma ca peretii moscheii au suferit pagube din cauza bombardamentelui, acuzatie negata insa de americani, care spun ca tirurile lor ocolesc cu grija cladirea.

Cum amenintarea cu "asaltul final" intarzie sa fie pusa in practica, luptele de la Najaf se transforma treptat intr-un razboi pozitional.

In ciuda tuturor stirilor din ultimele zile, cum ca insurgentii din Armata Mehdi ar fi parasit ansamblul Moscheii Imamului Ali, ei tot acolo se afla.

Tanc american in orasul vechi

Nu ca ar fi atat de greu de invins - la urma urmelor, alaturi de fanatism, nu sunt inarmati decat cu Kalasnikov-uri si lansatoare de grenade - dar ceea ce opreste fortele americane - superinarmate - de la lansarea atacului decisiv este teama de a nu provoca mania majoritatii siite, in cazul in care altarul ar fi avariat sau chiar distrus.

Avioanele americane de atac la sol si elicopterele au lansat noi tiruri, impotriva unor tinte punctuale, dar fara nici un rezultat evident.

Tancurile patruleaza undeva la circa 400 de metri de moscheea Imamului Ali, fara a se apropia insa mai mult.

Nimeni nici nu mai vorbeste macar de incetarea focului. Iar negocierile vizand predarea Moscheii Imamului Ali sunt impotmolite aproape cu totul.

Sayid Musawi, unul din consilierii cei mai apropiati ai clericului siit de rangul cel mai inalt, aiatolahul Ali Sitstani - aflat inca la Londra, pentru tratament medical - spune ca ambele parti trebuie sa renunte la folosirea fortei:

Soldatii americani au ordin sa nu avarieze sau distruga Moscheea Imamului Ali

"E un lucru foarte condamnabil ca militiile siite si-au gasit adapost in lacas. E impotriva invatamintelor religioase si a sigurantei oamenilor. Ambele parti ar trebui sa ajunga la o solutie politica", spune el.

Sayid Musawi mai spune ca intre militii si marele aiatolah nu a existat de fapt nici o negociere. Au venit la sediul acestuia, spunandu-le consilierilor sai ca vor sa predea cheile lacasului.

Li s-a spus ca o problema atat de complicata nu poate fi rezolvata prin simpla inmanare a cheilor.

Ceea ce e important, le-au comunicat consilierii, este ca in lacas sa nu mai existe nici urma de luptator sau arme.

Ceea ce nu se intampla, cel putin pana in acest moment.

Consilierul lui Ali Sistani explica de ce isi permite Moqata Sadr sa ignore cerintele marelui aiatolah, superiorul sau:

"E din cauza militiei siite si a celor ce-i atata. Din nefericire avem de suferit de pe urma acelor forte care vor sa lupte cu America pe teritoriul irakian", afirma Syad Musawi.

Cum luptele nu mai contenesc, autoritatea primului ministru irakian Iyad Allawi este si ea mult stirbita.

Militiile siite au propria lor agenda, iar Moqtada Sadr, pe care se vede treaba ca nu-l intereseaza integrarea in procesul politic, a declarat de mult ca de-abia asteapta sa devina martir.