Nu degeaba romancele au fost cele mai valoroase la birna in concursul pe echipe. Evolutiile stralucitoare de acolo s-au transferat perfect, fara zdruncinaturi, si in finala de aseara. Aur si bronz, doar americanca Patterson intercalindu-se intre gimnastele noastre. Alexandra Eremia a intrat pe aparat a doua si si-a facut exercitiul cu mult curaj si multa siguranta.

Un mic pas la aterizare si 9,700. Catalina Ponor a urmat dupa alte doua evolutii. O compozitie lipsita de tremur, un dans fascinant pe bucata ingusta de lemn si o iesire inghetata. Logic, a venit si nota, 9,787. Patterson, penultima competitoare, a avut si ea o executie de nivel ridicat, dar cu 12 miimi sub Ponor.

"Imi doream mult o medalie olimpica la birna", a declarat cu sinceritate Alexandra Eremia. "Speram sa fie de argint, insa pasul la aterizare m-a determinat sa ajung pe locul trei. Olimpiada a fost o experienta placuta. Vreau sa rezist in echipa si sa merg si la Beijing", a incheiat medaliata cu bronz.

In fine, solul, cel care avea sa incheie istoria finalelor feminine la aceasta editie a Jocurilor. Lumea astepta infrigurata dansul pe covorul albastru, insa mai dese au fost ratarile, ezitarile si pasii afara. Catalina Ponor nu s-a inscris in aceasta serie neagra. Ea si-a facut exercitiul cu constiinciozitate, daruind salii ritm, valoare si gratie, toate condensate intr-o singura evolutie.

Nota de 9,750 data de arbitre a urcat-o automat pe primul loc.

Doar Daniela Sofronie o mai putea intrece. Mezina echipei noastre a pus mult suflet si desenul de pe sol, a parcurs cu exactitate diagonalele acrobatice si a determinat sala s-o acompanieze cu un cor de aplauze. A primit 9,562, exercitiul ei pornind din 9,9, si a urcat pe treapta a doua a podiumului. Asta dupa ce o inlocuise in finala pe Oana Ban, accidentata.

Ban n-a concurat

Calificata in finala la sol, Oana Ban n-a intrat aseara in concurs, asa cum nu o facuse nici la individual compus. Gimnasta are o accidentare la glezna dreapta. "O doare piciorul in continuare. In plus, nu s-a mai antrenat de trei zile. Am vorbit cu ea si a decis sa nu intre in concurs", a spus antrenorul Octavian Belu.

"E un vis implinit. Inca sint cu capul in nori si nu realizez performanta. Stiu ca am o mare responsabilitate, dar deocamdata nu ma consider un lider"

Catalina Ponor

Celelalte medalii olimpice de aur ale Romaniei la birna

Editie / Laureat

Montreal 1976 / Nadia Comaneci

Moscova 1980 / Nadia Comaneci

Los Angeles 1984 / Ecaterina Szabo, Simona Pauca

Seul 1988 / Daniela Silivas

Clasament birna

1. Catalina Ponor / 9,787

2. Carly Patterson (SUA) / 9,775

3. Alexandra Eremia / 9,700

Clasament sol

1. Catalina Ponor / 9,750

2. Daniela Sofronie / 9,562

3. Patricia Moreno (Spa) / 9,487

--------------------------------------------------------------------------------

MASCULIN

Bronz pe mina lui

Marian Dragulescu a primit aseara cea mai mare nota de la Atena, 9,900, dar a ratat aurul

"In finala la sarituri ori va fi aur, ori nu va fi nimic", spunea Marian Dragulescu duminica seara, la putin timp dupa ce se clasase al doilea la sol. Romanul promisese ca va incerca o saritura noua, foarte dificila, care-i iesise la antrenamente. Pina la urma a cules o medalie de bronz, obtinuta dupa doua evolutii ce au diferit ca de la cer la pamint.

Intrat ultimul in concurs, Marocanul a izbutit o prima saritura absolut perfecta, care intii a inghetat sala pret de citeva secunde, apoi a facut-o sa erupa in rafale de aplauze. Zborul a fost uimitor de inalt, miscarile in aer corecte, iar la aterizare pur si simplu a ramas incremenit.

Lasind la o parte zgircenia, arbitrii au afisat pe tabela cea mai mare nota acordata in concursul olimpic de la Atena: 9,900!

Pentru a-l depasi pe Gervasio Deferr, care conducea in clasamentul intermediar, Dragulescu avea nevoie de o nota de 9,587. Romanul s-a hotarit sa faca o saritura din 9,90, pe care a ratat-o insa, fiind aproape sa cada! Consecinta: 9,325, o medie de 9,612 si medalia de bronz in locul celei de aur.

"Am incurcat tehnicile de sarituri. In ultimele zile, am exersat doar executii din 10, stiind ca de asa ceva am nevoie pentru a cistiga. Cind am fost pus in situatia de a face ceva mai simplu, m-am incurcat. A fost decizia mea sa aleg acea saritura, dar nu o mai repetasem de mult", a spus Marian. Pentru el, Olimpiada se incheie fara aur, desi a fost foarte aproape de el.