Comparativ cu institutiile de profil din aceasta regiune europeana, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reusit si in luna iulie sa se mentina pe un trend ascendent.

Din datele obtinute de pe siteul societatii de servicii de investitii financiare Prime Transaction, reiese ca valoarea totala tranzactionata de BVB in aceasta luna se situeaza in jurul cifrei de 46 milioane de dolari, cu o variatie lunara de +7,25%.

Fata de luna precedenta, doar bursele din Romania, Ungaria si Bulgaria au reusit sa-si pastreze ascensiunea, in timp ce Slovacia si Polonia au inregistrat usoare scaderi.

Referitor la bursa din Bulgaria, aceasta a continuat sa evolueze pe un trend crescator, indicele bursier al acestei institutii stabilind in mod repetat maxime istorice pana in ultima zi a lunii, in conditiile unei lichiditati asemanatoare lunii precedente.

In ceea ce priveste Bursa de Valori din Romania, aceasta a continuat evolutia buna din ultima perioada, mai ales la inceputul lunii iulie, dupa care trendul de crestere s-a mai atenuat, la final avand loc chiar o usoara corectie.

Capitalizare de peste 6,5 miliarde de dolari

Din analiza efectuata de Prime Transaction reiese faptul ca la Bursa de Valori Bucuresti indicele Bet-Fi a inregistrat cea mai mare crestere, de 9,77%, in timp ce indicele BET a urcat cu 7,25%, la o valoare de inchidere de 3298,98 puncte. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, BET s-a apreciat cu 81,1%, in timp ce de la inceputul anului 2004 a castigat 51,9%.

Valoarea totala tranzactionata in iulie depasesste 46 milioane de dolari, la un curs de 34.104 lei/dolar. Numarul mediu zilnic de tranzactii a fost de 2.342 in luna iulie. Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au contribuit in proportie de 19% la rulajul total realizat. Astfel, SIF Oltenia a fost cea mai tranzactionata societate, cu 5,6 milionae de dolari.

In ceea ce priveste emitentii de la cota bursei, SNP Petrom detine suprematia, cu o valoare totala de 6,4 miliarde de lei, adica 75% din valoarea totala tranzactionabila pe piata actiunilor. Capitalizarea bursiera in ultima zi a lunii iulie s-a cifrat la 6,55 miliarde de dolari, in crestere cu 6% fata de luna anterioara.

Cea mai tranzactionata societate din Ungaria detine 99,9% din RoBank

Piata de capital a vecinilor nostri unguri a fost caracterizata in iulie printr-o lichiditate mai redusa. De asemenea, nivelul indicilor a stagnat in aceasta perioada, indicele BUX avand o crestere de numai 1,25 fata de luna iunie.

Cu toate acestea, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, se observa o apreciere a acestui indice cu aproximativ 41%, iar de la inceputul acestui an, cu 24,5%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni in luna iulie a scazut fata de luna anterioara, situandu-se la peste 616 milioane de dolari.

La mijlocul lunii s-a inregistrat cea mai mare suma rulata pe piata actiunilor, de 55,1 milioane de dolari, titlurile OTP realizand 63% din total. De altfel, OTP a fost cea mai tranzactionata societate in intreaga luna, cu un rulaj de peste 230 milioane de dolari. OTP Bank a devenit la sfarsitul lui iulie actionarul majoritar al RoBank, cu o detinere de 99,99% din capitalul social al acesteia.

Restul de 0,01% din actiunile bancii din Romania apartine, de asemenea, unor institutii din grupul financiar OTP.

Tranzactiile din Polonia, de cateva zeci de ori mai mari decat cele de la BVB

In topul burselor din aceasta zona a Europei, pe primul loc, ca valoare tranzactionata, s-a situat Polonia, cu 1,6 miliarde de dolari, cu o medie zilnica de 76 milioane de dolari. Cea mai tranzactionata societate a fost PKN Orlen, urmata de TPSA cu 169,4 milioane de dolari, respectiv 184,2 milioane de dolari. Capitalizarea bursiera in ultima zi a lunii era de 43,66 miliarde de dolari.

Sectorul bancar a fost cel mai bine capitalizat la bursa cu circa 38,5% din total, urmat de cel al telecomunicatiilor, cu 14,5% si de industria chimica cu o pondere de 1,42% din valoarea totala. Indicele WIG20 a scazut cu trei procente fata de luna anterioara, coborand sub nivelul de 1.675 de puncte.

In prima jumatate a lunii iunie, indicele a urmat o tendinta descrescatoare, scazand cu 4,4% fata de inceputul lunii, pana la un minim de 1717,1 puncte, dupa care a inceput un nou trend descrescator, pana la finalul lunii.