Primul ministru, Adrian Nastase, a dat primele explicatii in legatura cu contractul de securizare a frontierei, semnat de guvern cu societatea europeana EADS.

Contractul - in valoare de 1 miliard de euro - este atribuit fara licitatie, ca si contractul Bechtel pentru construirea autostrazii care va lega Bucurestiul de Ungaria.

Declaratiile de astazi ale premierului n-au facut insa decat sa sporeasca si mai mult semnele de intrebare.

Inclusiv cele ale delegatiei comisiei europene la Bucuresti, care si-a aratat deja nemultumirea.

In plus si sursa de finantare a contractului ramane neclara.

Se invoca 'siguranta nationala'

Ca sa justifice lipsa de trasparenta in cazul contractului atribuit consortiului EADS, premierul Adrian Nastase a invocat elemente de siguranta nationala care nu pot fi facute publice.

Premierul Nastase sustine ca renumele si seriozitatea consortiului franco-german sunt de ajuns pentru a risipi orice umbra de suspiciune.

In acelasi timp insa, premierul nu a fost in masura sa ofere informatii nici despre valoarea contractului - spunand doar ca cifrele vehiculate in presa nu ar fi cele corecte - si nici despre sursele de finantare.

Aflat in vizita in Romania, cu doua luni in urma, fostul comisar european pentru extindere, Gunter Verheugen, criticase lipsa de transparenta privind atribuirea unui alt contract de anvergura: este vorba de cel semnat cu firma americana Bechtel.

Tot atunci, comisarul Verheugen afirma ca a primit de la guvernul Romaniei promisiuni ca "reteta Bechtel" nu va mai fi aplicata in alte proiecte de anvergura.

Acum insa, dupa ce au aflat despre noul contract din presa romaneasca, reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene s-au aratat nemultumiti, afirmand ca vor cere explicatii oficiale.

Primul ministru, Adrian Nastase, a insistat ca proiectul este indispensabil pentru incheierea capitolului justitie si afaceri interne, aflat in negocieri cu Uniunea Europeana.

In acelasi timp insa, premierul Nastase a recunoscut ca nu stie daca cineva din guvern a discutat cu Uniunea Europeana si la ce stadiu trebuia facut acest lucru.

Nu e pentru prima data cand primul ministru arunca pe umerii presei raspunderea pentru unele erori, sau gafe ale sale, sau ale membrilor guvernului.

Surpinde insa usurinta si tonul cu care premierul Nastase riposteaza la luarile de pozitie ale unor diplomati cum ar fi fostul ambasador al Statelor Unite, sau seful delegatiei Comisiei Europene, Johnathan Sheele.

Luna trecuta, pe un ton acid si ironic, reprezentantii guvernului i-au reprosat domnului Scheele intr-un comunicat ca a inteles eronat intentia guvernului de a deschide unele portite catre adoptiile internationale.

Reprezentantul Comisiei Europene avertizase atunci ca in felul acesta ar putea fi deschisa usa abuzurilor.