“Daca apare o anumita problema, Jonathan Scheele stie unde este MAE sau MIE si poate afla amanunte”

Premierul Adrian Nastase il invita pe Jonathan Scheele sa viziteze Ministerul Afacerilor Externe sau pe cel al Integrarii Europene daca vrea sa se informeze cu privire la contractul secret incheiat de guvernul roman cu grupul european EADS, in valoare de un miliard de euro.

Nastase a avut aceasta reactie in urma unei intrebari care i-a fost adresata ieri intr-o conferinta de presa si care facea referire la reactia ferma a Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti fata de acest contract.

La sfirsitul saptaminii trecute, Angela Filote, purtator de cuvint al Delegatiei, declara pentru ziarul nostru: “Vom solicita oficial guvernului, saptamina viitoare, informatii legate de acest contract, ce contine si ce anume va finanta.

Comisia Europeana nu a fost implicata cu fonduri in contractul cu European Aeronautic Defence and Space Company-EADS si nici nu a avut informatii inainte de semnarea acestuia. Vom solicita Guvernului Romaniei informatii suplimentare, sa intelegem si noi despre ce este vorba in acest contract, despre care am aflat din ziarul “Evenimentul zilei””.

Nastase zice ca nu era nevoie de licitatie

“Daca apare o anumita problema, delegatul Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, stie unde este MAE sau MIE si poate afla amanunte”, a declarat, ieri, Nastase, spunind ca nu a primit pina acum nici o solicitare din partea Delegatiei CE.

Premierul a explicat ca guvernul a incheiat un contract pentru securizarea frontierelor, dar ca nu a fost organizata licitatie publica, intrucit documentul contine elemente de siguranta nationala.

“Este un contract care are in vedere faptul ca Romania va asigura frontiera externa a UE. Acest contract, care a fost semnat in timpul vizitei cancelarului german Gerhard Schroeder, vizeaza siguranta nationala, iar pentru aceste tipuri de documente nu se cere licitatie publica cu caiete de sarcini imprastiate peste tot in lume”, a afirmat Nastase.

El a spus ca acest proiect “este foarte important, securizarea frontierelor fiind indispensabila pentru finalizarea capitolului Justitie si Afaceri Interne cu Uniunea Europeana”. Nastase a aratat ca s-a interesat de prevederile legale in acest sens, fiind asigurat ca legislatia “stipuleaza foarte bine aceste lucruri”.

Premierul a explicat ca acest contract a fost incheiat cu concernul european EADS, despre care a afirmat ca este una dintre cele mai serioase firme din Europa care, printre altele, produce aparatele de zbor Airbus.

“Saibe si piulite”

Cit despre valoarea contractului, Nastase a mentionat ca este vorba de mai putin de un miliard de euro, dar n-a putut preciza suma exacta.

“Valoarea va fi clarificata ulterior”, a afirmat el, adaugind ca subcontractele (“saibele si piulitele”, dupa cum s-a exprimat premierul) vor fi scoase la licitatie, intrucit acestea nu vor mai viza configurarea sistemului central de securizare a frontierelor, care are un grad mare de confidentialitate.

Nastase a spus ca guvernul a procedat in acest fel “pentru a nu avea nimic de-a face cu aceasta operatiune si pentru a nu satisface anumite grupuri de interese”.