Romania acorda pentru sanatate din PIB tot atatea procente cat Albania sau Bangladesh-ul: 3,7 %.

Aceasta este concluzia care se desprinde de indata ce analizezi atent cifrele publicate pe site-ul bancii Mondiale. Pana si Tonga sau Botswana ne surclaseaza, cu 5,5 % si respectiv 6,6 % din PIB. Cat despre Comunitatea Europeana, aici media oscileaza in jurul cifrei de 8%. Ungaria, spre exemplu, rezerva pentru sanatatea natiunii 6,8 % din PIB, insa Franta da 10 %, iar Germania 10, 8 %.

De remarcat sunt si eforturile Greciei sau Australiei, care, cu 9,4 % si respectiv 9,2 %, dau semne clare ca fac eforturi sa tina pasul cu "lumea buna".

Ce sa mai vorbim de Statele Unite ale Americii, unde aproape 14 procente din PIB se duc catre sanatate?

Mai bine sa ne intoarcem la oile noastre si sa spunem ca, mai putin decat au votat parlamentarii nostri au reusit sa acorde doar politicienii din Congo (2,1 %) sau cei din Azerbaidjan (0,9). O mentiune speciala merita, in final, Libanul, care, cu cele 12,7% acordate din PIB, arata cat se poate de limpede cat respect are pentru cetatenii sai si fata de sanatatea acestora.

Asteptam cu interes votul de anul viitor al alesilor, nostri pentru a vedea daca macar putem spera sa ne indreptam spre o civilizatie de tip Tonga.