Modificarile aduse Codului Fiscal in ultima sedinta a Executivului stipuleaza limitarea acordarii facilitatii de scutire de la plata impozitului pe profit pentru investitorii din zonele libere pana la 31 decembrie 2006.

Aceeasi data va fi valabila si in cazul societatii Automobile Dacia, care va beneficia de facilitatea de scutire la plata impozitului pe profit pana la finele lui 2006, acordata prin contractul de privatizare.

Scutirile vor fi conditionate

Actul normativ precizeaza ca pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe profit firmele care, "pana la data de 1 iulie 2002, au realizat investitii in zona libera, in active corporale amortizabile utilizate in industria prelucratoare, in valoare de cel putin un milion de dolari americani".

Dispozitiile prezentate mai sus nu se mai aplica in situatia in care "survin modificari in structura actionariatului contribuabilului".

Mai precis, dupa cum precizeaza Ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, "modificare de actionariat in cazul societatilor cotate se considera a fi o modificare a actionariatului, in proportie de mai mult de 25% din actiuni, pe parcursul unui an calendaristic".

In Hotararea de Guvern privind facilitatile acordate Renault si conditiile de realizare a investitiei, la uzinele Dacia se prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de 5 ani, incepand cu primul exercitiu financiar in care se obtine profit, cu conditia ca acesta sa se realizeze in maximum 3 ani de la data achitarii integrale a pretului actiunilor achizitionate.

Facilitati doar pentru trei societati

Pana acum, principala facilitate de care au beneficiat operatorii din zonele libere a fost, potrivit unei evaluari a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, scutirea totala sau partiala de la plata impozitului pe profit pentru activitatea desfasurata.

Astfel, din totalul celor 125 titulari de contracte de concesionare, sau asimilate acestora, incheiate cu administratiile zonelor libere, 76 de operatori nu au beneficiat de ajutor de stat sub forma facilitatilor de scutire de la plata TVA, accizelor si a impozitului pe profit, din cauza ca nu au realizat investitiile necesare desfasurarii activitatii in regim de zona libera.

Potrivit datelor estimative ale MTCT, valoarea totala a investitiilor asumate prin caietul de sarcini de catre operatorii din zonele defavorizate depaseste 278,5 milioane de dolari, pana la finele anului trecut fiind realizate investitii de 75,4 milioane dolari.

Valoarea totala estimata a ajutorului de stat acordat sub forma scutirilor, pana la 1 decembrie 2003, insumeaza echivalentul a 11,9 milioane de dolari. In primavara acestui an, MCTC a identificat trei operatori care indeplinesc conditiile legii pentru a beneficia de scutire totala de la plata impozitului pe profit pana la aderarea la UE.

Cota redusa de 10%, extinsa

Actul normativ citat, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005, mai prevede extinderea aplicarii cotei reduse de 10% asupra profitului obtinut din vanzarea-cesionarea proprietatilor imobiliare situate in Romania sau titluri de participare detinute la o persoana juridica romana, prin eliminarea conditiei de achizitie a acestora dupa 1 ianuarie 2004.

De asemenea, s-a mai introdus si prevederea includerii in categoria dobanzilor scutite de impozit si a dobanzilor la creditele externe contractate direct sau prin emisiuni de titluri sau obligatiuni de catre reprezentantele firmelor straine infiintate in tara noastra.

Acelasi tratament il vor avea si dobanzile aferente emisiunilor de titluri de stat pe piata interna si externa de capital. Conditia impusa este ca aceste instrumente, titluri, credite sa fie emise/garantate de Guvernul roman, consiliile locale, BNR, de banci care activeaza in calitate de agent al statului roman. (C. Neacsu/S. Etves)