Cantaretul de manele Valentin Rusu, alias “Vali Vijelie“, a bagat spaima in agentii de circulatie pe care ii ameninta cu pilele lui mari din Ministerul de Interne. Desi toata politia stie ca Vijelie nu are carnet, inchide ochii si il lasa liber pe soselele Romaniei.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU, MIHAI MUNTEANU

Vedeta manelelor Vali Vijelie, pe numele sau adevarat Valentin Rusu, in varsta de 34 de ani, circula bine mersi pe drumurile publice, fara sa fi avut vreodata de-a face cu examenele pentru obtinerea permisului de conducere.

FARA PERMIS. Reporterii Jurnalului National au descoperit in urma unor investigatii (in timpul carora s-au confruntat cu partinirea unor cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor) ca Vali Vijelie nu are nici in prezent permis de conducere. Cu toate acestea, “rapsodul“ conduce vijelios doar limuzine la vederea carora sta si mata in coada.

Nu ca ar fi singurul cantaret la nuntile bogatasilor si generalilor MAI care conduce fara a avea dreptul legal sa faca acest lucru. Insa altii prinsi in trecut cu fofarlica au avut totusi bunul-simt sa isi reglementeze situatia.

Vali Vijelie s-a nascut in Bucuresti, insa a preferat sa-si mute domiciliul intr-un bloc obscur din municipiul Ramnicu-Valcea. Surse judiciare ne-au certificat faptul ca Valentin Rusu nu a incercat niciodata sa isi obtina “carnetul“.

PILA PAZESTE BOSTANARIA. Vali Vijelie a fost implicat, in vara anului 2001, mai exact la 9 august, intr-un stupid accident de circulatie, soldat cu moartea catorva bovine nevinovate care au avut nesansa sa traverseze soseaua Bucuresti – Constanta pe care gonea manelistul. Incidentul s-a petrecut pe raza comunei Ciochina din judetul Ialomita, in jurul orei 19:00.

Automobilul marca Mitsubishi a intrat in plin intr-o cireada de vite care se intorceau linistite de la pascut. Victimele accidentului au fost doua vaci si pasagerul din dreapta pseudosoferului.

“Copilotul“ a suferit o vatamare corporala grava, care, potrivit raportului de expertiza medico-legala, l-a tinut tintuit de patul spitalului timp de o luna si jumatate. Vazand ca a facut-o lata, Vali Vijelie a “sters-o“ ca uraganul de la fata locului. Acest fapt nu este insa consemnat in procesul verbal de constatare a accidentului. De ce? Simplu.

Cineva a avut interesul sa-l scoata pe Valentin Rusu basma curata. Culmea este ca nici macar proprietarul defunctelor vaci nu a dorit sa depuna plangere impotriva cantaretului de manele. La fel, nici pasagerul scaunului din dreapta nu a ridicat vreo pretentie materiala in urma leziunilor suferite.

Bomboana pe coliva a fost insa raportul de cauza intocmit de Politia Rutiera Ialomita, condusa la vremea respectiva de maiorul Nicolae Militaru (acuzat, la randul sau, de viol asupra doua tinere), care a propus Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Vali Vijelie.

Procurorii au deliberat si au ajuns la concluzia ca vacile ucise in ritmuri de manele au fost vinovate ca au “trecut strada prin loc nepermis si fara sa se asigure“. Fapt pentru care Vali Vijelie a primit cadou din partea Parchetului un mare NUP (neinceperea urmaririi penale).

Normal ar fi fost ca procurorii sa se autosesizeze in ceea ce priveste conducerea unui autoturism fara a avea carnet de sofer. Se pare insa ca nimeni (nici politia, nici procuratura), la “valoarea lui Vijelie“, nu s-a catadicsit sa impinga dosarul mai departe.

ORDINE DIN MINISTER. Nu putini au fost saracii politisti de la Circulatie care au avut tupeul sa-l opreasca pe Vijelie din drumurile lui prin tara si prin Capitala. Nu cu mult timp in urma, vedeta a fost surprinsa in timp ce conducea o limuzina Mercedes (tot fara permis) si vorbea la telefonul mobil.

Zarit de un agent de circulatie, acesta a fost tras pe dreapta pentru a fi sanctionat contraventional. I-au fost cerute pentru control documentele. Surpriza! Permisul lipsea. Si nu ca ar fi fost uitat acasa, ci el nu exista fizic. Agentul a consemnat imediat infractiunea, pregatindu-se sa ia masurile legale.

La nici trei minute de la oprire, Vali Vijelie s-a folosit de acelasi telefon mobil pentru a actiona pilele din Ministerul de Interne. Pe “firul scurt“, telefonul cu dedicatie “fara numar“ al lui Vali Vijelie s-a intors de data aceasta la agentul de politie.

De la capatul celalalt al receptorului, o voce de general ii cerea imperativ sa treaca cu vederea “nesemnificativul incident“. Strans cu usa si vazandu-si locul de munca amenintat, agentul s-a conformat ordinelor din minister.

Spre lauda lui, agentul de circulatie este unul dintre putinii care au avut curajul sa vorbeasca despre mojiciile cu care manelistul-sef a incercat sa-l intimideze.

Incercarile repetate ale reporterilor Jurnalului National de a afla adevarul despre statutul legal al soferului Vali Vijelie au fost boicotate constant de reprezentantii autoritatilor.

Ba ca este vorba de informatii clasificate ori ca manelistul ar fi obtinut in toamna anului trecut un permis de conducere, datele furnizate de sursele noastre de incredere au dovedit ca Vijelie este un infractor tinut in brate de generali din Ministerul Administratiei si Internelor.

VIJELIE ESTE IN TURNEU. Incercand sa aflam si punctul de vedere al manelistului Valentin Rusu, alias Vali Vijelie, acesta nu a fost de gasit. La numarul sau de telefon ne-a raspuns un barbat care nu s-a recomandat, dar ne-a spus sec ca Vali Vijelie este plecat in turneu in Italia.

NUNTA “CAMATARILOR”

Trecand cu vitejie peste evenimentele rutiere in care a fost implicat, manelistul si-a continuat cariera muzicala, sustinand concerte peste concerte la diverse petreceri organizate de “stabi“. O astfel de petrecere ii da acum lui Vali Vijelie grele batai de cap.

Este vorba despre prietenia cantaretului cu cei doi capi ai clanului “Camatarilor“, “Sile“ si “Nutu Camataru“, arestati si cercetati de procurorii Parchetului General. “In dosarul nr.

109/P/2004 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind pe inculpatii Balint Ion, zis “Nutu Camataru”, si Balint Vasile, zis “Sile Camataru”, prin procesul-verbal din 25.05.

2004, procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog au inceput urmarirea penala fata de Rusu Valentin, zis “Vali Vijelie”, si fata de Barbu Alexandru, zis “Pelicanul”, pentru marturie mincinoasa. (...

) Cei doi invinuiti, in incercarea de a oferi un alibi inculpatului Balint Vasile, au declarat mincinos cu privire la prezenta acestuia pe toata durata desfasurarii nuntii invinuitului Barbu Alexandru, din noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003.

Ulterior, inculpatul Balint Vasile a prezentat organelor de ancheta casete video continand imagini de la acelasi eveniment, care urmeaza a fi analizate si expertizate in vederea stabilirii autenticitatii lor“, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

AVEREA CAMATARILOR, PUSA SUB SECHESTRU SI IN PERICOL DE A FI CONFISCATA

Vali Vijelie a fost citat de mai multe ori la Parchet in dosarul “Camatarilor“, insa de fiecare data a “dat-o cotita“. Drept pentru care, procurorii au emis “pe la spate“ un mandat de aducere pe numele sau.

Surse de incredere din sistem au declarat pentru Jurnalul National ca, in cursul zilei de ieri, procurorii si trupele speciale ale Jandarmeriei Romane au efectuat cateva descinderi in cuiburile clanului “Camataru“, de unde au “saltat“ alti complici ai liderilor.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile clanului. “Exemplificam cu domeniul din Str. Salaj, de la nr. 277 la nr. 291, format din doua corpuri de casa cu destinatia de locuinta si cuprinzand peste 47.000 mp, din Str. Bardasului nr. 19-23, ferma de animale (pasari si animale exotice, cai de rasa), vila din comuna Gruiu, hotelul din Str. Merisani nr.

13 – apartinand inculpatului Balint Ion, precum si cu imobilele din Str. Petre Ispirescu nr. 60 si 71, Sector 5; Str. Baltagului nr. 26, ap. 28, si Str. Crizantemelor nr. 3, Sector 5 - apartinand inculpatului Dudita Silviu.

In cauza s-a demarat si o investigatie financiara care vizeaza stabilirea provenientei sumelor de bani cu care s-au achizitionat bunuri de valoare si imobile a caror valoare se ridica la peste 10 milioane de dolari“, sustin surse din Parchetul General.