Ordonanta nr. 70 din 13 august 2004 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991. In 1 ianuarie 2005 va intra in vigoare Ordonanta Guvernului 70/2004 pentru modificarea Legii contabilitatii.

Cateva modificari si completari aduse Legii 82/1991:

• Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin societatilor comerciale, companiilor nationale, regiilor autonome, asociatiilor si celorlalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, etc.

, cu sediul sau domiciliul in Romania, precum si sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit legii 82/1991.

• Pentru organizatii patronale si sindicale, precum si pentru alte categorii de organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, Ministerul Finantelor Publice aproba un sistem simplificat de raportare financiara, avand in vedere si cerintele organismelor europene de profil.

• Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic. Durata exercitiului financiar este de 12 luni.