In ultimii ani a crescut numarul furtunilor si al inundatiilor, iar pierderile produse de fenomenele meteorologice sunt uriase. Toate studiile arata ca, in urmatorii ani, schimbarile de clima, caracterizate prin fenomene extreme de seceta, inundatii, sau furtuni, se vor amplifica. Desi la scoala se invata ca Romania are clima temperata, acest lucru nu mai este adevarat.

"Furtunile, inundatiile, seceta, cat si disparitia anotimpurilor intermediare - primavara si toamna - sunt o dovada clara a tendintei de schimbare de clima prin care trece lumea. Perioada de tranzitie a climei inseamna oscilari extreme: frig, caldura, ploi.

Seceta este alternata cu inundatii, mai multe zile fara precipitatii si mai multe zile ploioase", a explicat, pentru saptamanalul "Clujeanul", ecologistul Radu Mititeanu, presedintele Clubului de Cicloturism "Napoca".

Cauza principala a schimbarilor de clima este efectul de sera - procesul de incalzire globala prin care trece planeta, produs in principal de dioxidul de carbon generat de arderea combustibililor si a gazelor de esapament.

Conform studiilor realizate de echipe de cercetatori din intreaga lume, daca nu va scadea emisia de dioxid de carbon din atmosfera, in circa 60 de ani temperatura medie va creste pe glob cu cel putin 3 grade.

O crestere de jumatate de grad fata de temperatura medie poate duce la desertificarea unor zone de sute de kilometri si la disparitia unor fasii intinse de tarm prin cresterea nivelului oceanelor, deci implicit la mari pierderi economice.

Malaria ar provoca imbolnaviri in masa

Clima din zona temperata se transforma in clima tropicala, urmarile fiind de la pierderi economice uriase pana la grave consecinte asupra sanatatii publice (s-ar crea conditiile ca virusi tropicali cum e malaria sa provoace imbolnaviri in masa). Problema pe care si-au pus-o cercetatorii din intreaga lume este in ce masura este omul responsabil de accelerarea tendintei de incalzire a Pamantului.

Cercetatorii din Romania care au incercat sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare spun ca, pe langa efectul de sera, factorii care influenteaza clima locala sunt defrisarile masive si indiguirile. Defrisarea pe zone intinse afecteaza si debitele raurilor. Pentru ca apa de ploaie nu mai e retinuta de padure, se scurge in rauri, care ies apoi din matca.

O alta cauza a inundatiilor este politica agrara gresita. "Raurile din Romania au fost indiguite si au disparut "zonele umede", unde apa in surplus se deversa. Acum nu se mai scurge din cauza digurilor si se acumuleaza, forta cu care se varsa atunci cand acumularea este foarte mare fiind devastatoare". Solutii la aceste probleme exista.

Prima dintre posibilele salvari ar veni de la renuntarea la energia produsa de combustibili. Acest lucru nu le convine insa marilor producatori de masini, care ar suferi pierderi imense.

Mai usor de aplicat si de real ajutor ar fi reimpaduririle masive, dar si aceasta solutie este relativ scumpa si ar putea deveni viabila abia dupa zeci de ani, fiind stiut cat de greu se regenereaza fondul forestier. Schimbarile de clima sunt o reala problema. Iar semnalele de alarma au fost trase. in orase, spatiile verzi au nu doar un rol estetic, ci si unul practic.

Pentru a mentine un echilibru intre poluarea din orase, legislatia Romaniei prevede un anumit raport intre spatiile verzi si locuitorii unui oras. "in municipiul Cluj-Napoca, in anul 1997 acest raport de spatiu verde pe cap de locuitor era mult sub norma europeana impusa.

Aceasta problema a fost rezolvata la modul superficial de primarul Gheorghe Funar, care a inclus Zona Faget in spatiul intravilan, ceea ce a dus la o falsa crestere a procentului de impadurire", spune, revoltat, presedintele Clubului "Napoca".

Planeta ar putea fi inundata

Un cercetator britanic a avertizat ca atmosfera planetei noastre contine suficient dioxid de carbon cat sa topeasca toata gheata de pe glob, acoperind cu apa orase precum Londra si New York.

Sir David King, consilier stiintific al guvernului de la Londra, este de parere ca s-a atins cel mai inalt nivel de poluare cu dioxid de carbon din ultimii 55 de milioane de ani, iar ceea ce s-ar putea intampla depaseste cele mai pesimiste predictii ale oamenilor de stiinta. "Cand se va topi Antarctica, nivelul apei marii va mai creste cu inca 110 metri", afirma Sir David King.

"Sunt sigur ca schimbarile climaterice pe care le traversam acum sunt cea mai mare problema pe care civilizatia a trebuit sa o infrunte in ultimii cinci mii de ani", a adaugat specialistul.