Caldura mare la sedinta Consiliului Municipal al PSD Bucuresti. Organizata in sala fara aer conditionat a Teatrului de Opereta "Ion Dacian", reuniunea pesedista urma sa ii prezinte publicului pe candidatii filialei la alegerile preliminare din partid pentru desemnarea noilor parlamentari.

In loc de asta, auditoriul a avut de suportat cateva discursuri care vor ramane probabil in analele cuvantarilor demagogice.

Seria a fost deschisa de insusi presedintele interimar al PSD Bucuresti, Mircea Ursache, cu o abordare hamletiana: "Stateam aseara tarziu cu colegii mei din Biroul de Coordonare si ne intrebam: pana unde merge puterea noastra?" Tonul a devenit patetic o data ce microfonul i-a revenit lui Iulian Iancu, unul dintre cei care cugetasera, cu o seara inainte, la limitele puterii: "Interfata sunt

problemele directe ale oamenilor. Ei nu mai sunt procente, ei au familii, copii, parinti, pensionari. (...) Trebuie sa cream un tip nou de parlamentar, care sa coboare in strada, pe ulitele satului romanesc. (...) Electoratul nostru e mai pretentios, el stie ce e cresterea economica continua. (...) La olimpiada interna din 5 septembrie sa ii trimitem pe campionii nostri!".

Madalin Voicu a bagat in ceata asistenta cand a vorbit despre noul sau "look" politic si cand a facut apologia oamenilor de cultura implicati in politica: "Oamenii de cultura pot fi foarte buni oameni politici, pentru ca noi intelegem ce inseamna bucuria, necazul si grijile".

Prefectul Bucurestiului, Dan Darabont, nu se putea lasa mai prejos: "Din pozitia mea, eu sunt un observator mai retras, arbitrar si obiectiv al procesului alegerilor preliminare si pot sa va spun ca aceasta idee este excelenta (...) Sunt indeplinite conditiile care certifica conditia de social-democrat a partidului nostru".

Darabont a fost si autorul unei gafe, marturisind ca toate filialele de sector au avut norme de strangere de adeziuni pentru candidaturile in preliminare ale lui Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu si Mircea Ursache. Recordul la demagogie l-a atins Ionel Blanculescu, al carui discurs l-ar fi facut invidios si pe Catavencu.

Cu ochii umezi, pe un ton plangacios, Blanculescu a pornit prin a se declara mandru ca face parte din PSD, dupa care a trecut "la cestiune": "Eu, Blanculescu, ministrul Controlului, va garantez ca acesta este adevarul: suntem un partid social-democrat, suntem alaturi de oameni, luptam pentru ei! Avea dreptate presedintele Nastase, am luptat patru ani in sala motoarelor, luptam pentru

muncitorii de la Rovinari, pentru tarani, pentru oameni. (...) Nu ma adresez electoratului din Bucuresti, ci oamenilor din Bucuresti". Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu si-a ridicat si ea in slavi partidul, pentru ca "a redeschis gustul pentru cultul muncii". Unii dintre combatanti si-au amintit ca Opozitia nu trebuie crutata cu nici un chip.

George Maior, purtatorul de cuvant al organizatiei, a acuzat "vulgaritatea primitiva si mitocania chioara" a formatiunilor oponente PSD, iar Stefan Cazimir s-a declarat convins ca Traian Basescu si Theodor Stolojan ar putea castiga concursul pentru cei mai mari mincinosi. "Cu promisiuni vechi de opt ani nu poti pacali pe nimeni", si-a linistit el colegii de partid.

Adrian Nastase a atacat modul in care PNL si PD si-au alcatuit listele parlamentare, care ar fi facute de "grupuri de conducere si clanuri de interese". Presedintele PSD a propus ca Puterea si Opozitia "sa se bata in averi", referindu-se de fapt la cine a adus mai mult la bugetul de stat.

Discursul cel mai aplaudat a fost al lui Sorin Oprescu, care a descris plastic succesul alegerilor preliminare: "Se spune ca un experiment e bun daca nu omoara. Uite ca n-am murit!"