Incepand din luna mai, victimele accidentelor de circulatie auto soldate cu vatamari corporale sau decese pot primi, conform legii, despagubiri de pana la 700 milioane de lei de persoana. Se poate beneficia de despagubiri in doua cazuri. Fie autorul a ramas neidentificat sau autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse tertilor (RCA).

Sumele la care au dreptul victimele accidentelor sunt de maximum 700 milioane de lei/persoana, dar nu mai mult de 3,5 miliarde lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate. De asemenea, pentru pagube materiale, sumele variaza intre un milion si doua miliarde de lei. Cu toate ca legea a intrat in vigoare inca din luna mai, nu au existat pana acum solicitari de plata.

"Probabil, lumea nu stie inca de aceasta lege", crede Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Potrivit legii, pentru a primi banii, potentialii beneficiari ai despa-gubirilor trebuie sa se adreseze Biroului Asiguratorilor de Auto-vehicule din Romania (BAAR) cu o solicitare si cu documentele justificative (acte care atesta ca a beneficiat de asistenta medicala etc). In practica insa, lucrurile nu stau atat de simplu.

Daca un solicitant urmeaza calea simpla si suna la BAAR, de acolo este trimis, elegant, la plimbare: "Nu au aparut inca normele de aplicare a legii, nu va putem da nici un fel de despagubiri." Si totusi, reprezentantul CSA spune ca BAAR ar trebui sa se conformeze legii. "BAAR trebuie sa acorde despagubiri din fondul de protectie a victimelor strazii, pe care il administreaza in prezent.

De asemenea, CSA are in vedere elaborarea unor norme prin care se poate stabili un alt administrator al acestui fond, precum si majorarea cotei pe care companiile de asigurare o platesc pentru acest fond. Pana atunci, BAAR ar trebui sa se conformeze legii care modifica Legea 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile", a adaugat Cismaru.

Nici la solicitarea oficiala a ziarului Adevarul nu am obtinut nici un raspuns de la BAAR, avand in vedere ca seful acestuia se afla in concediu. In prezent, la Fondul de protectie a victimelor strazii s-au strans aproximativ 9 miliarde lei.

Acesti bani zac deocamdata nefolositi, cu toate ca in fiecare an au loc cateva sute de accidente de circulatie cu autor neidentificat sau facute de autovehicule fara RCA.