“Mostenirea dezastruoasa” a alegerilor locale: noii primari se chinuiesc sa acopere gaurile vechii administratii

“Dupa mine, potopul”, aceasta pare sa fi fost, inaintea alegerilor locale din iunie, principala deviza a primarilor. Vechile administratii au inglodat in datorii societatile aflate in subordine si au cheltuit tot ce se putea din buget, iar, in unele cazuri, chiar mai mult de atit.

De exemplu, la Falticeni, primaria are datorii de 33 de miliarde de lei, in timp ce veniturile pe an sint de doar 26 de miliarde de lei. Municipiul Suceava are, conform primarului Ioan Lungu, restante de peste 10 milioane de dolari. In aceste conditii, alesii s-au trezit cu miinile legate, iar dupa doua luni de mandat inca se chinuiesc sa acopere gaurile lasate de predecesori.

200 de persoane cer zilnic un loc de munca

La Uricani, primarul nou ales afirma ca a mostenit o datorie estimata la 15 miliarde de lei, la care se adauga restante care trebuie platite diversilor furnizori, in valoare de 20 de miliarde de lei. “Am cerut sprijin Consiliului Judetean sa-mi trimita un specialist sa faca un audit financiar”, a mentionat Danut Buhaescu. Conform acestuia, in oras mai lucreaza doar 1.

000 de persoane, iar la audiente vin in jur de 100-120 de persoane care ii solicita un loc de munca. Drept urmare, veniturile la buget sint reduse, spune primarul.

600 de procese impotriva datornicilor

In Petrosani, societatea de termoficare este in pragul colapsului, avind de recuperat datorii de peste 100 de miliarde de lei. Dintre acestea, conform datelor oferite de conducerea unitatii, peste 70 de miliarde sint restante datorate de populatie. “Am trimis somatii de plata si am actionat in instanta citeva sute de persoane.

In prezent, pe rolul Judecatoriei Petrosani avem circa 600 de procese”, afirma directorul

Potrivit acestuia, exista un foarte mare risc ca localnicii sa ramina fara apa calda si caldura in iarna care urmeaza. Termoficarea orasului este insa doar una dintre problemele pe care trebuie sa le rezolve noua administratie locala.

Chiar la inceput de mandat, primarul Carol Schreter a aflat ca Directia Finantelor Publice Hunedoara a blocat conturile Primariei Petrosani din cauza unei restante de peste zece miliarde de lei. “Vechea administratie a acumulat datorii pentru o serie de lucrari ce trebuiau platite.

Directia Finantelor ne-a blocat conturile pentru ca nu se achitasera sumele catre societatea de termoficare, in valoare de peste trei miliarde de lei. In plus, erau alte datorii si taxe importante, de sapte miliarde de lei”, a precizat Carol Schreter.

Ca urmare, primarul a convenit cu debitorii un program de reesalonare a platilor, dar si unul prin care incearca recuperarea restantelor pe care le au contribuabilii catre bugetul local.

“Fosta conducere si-a batut joc de banii publici”

10 milioane de dolari - la atit se ridica datoriile Primariei Suceava lasate de fosta administratie PSD, ne-a declarat noul primar Ioan Lungu.

Acesta a explicat ca principalele restante ale municipalitatii sint catre societatea de termoficare - 127 miliarde de lei, pentru reparatii strazi - 39 miliarde de lei, catre unitatile din invatamint - 56 miliarde de lei, si catre societatea de transport public local - 11 miliarde de lei.

Pe de alta parte, municipalitatea are de incasat de la persoane fizice si juridice, in contul taxelor si impozitelor, 120 de miliarde de lei. “Toate aspectele ma indreptatesc sa spun, fara a acuza greaua mostenire, ca fosta conducere a Primariei Suceava si-a batut joc de banii publici”, a mentionat Ioan Lungu.

Acesta a precizat ca a descoperit, in urma a doua controale interne, mai multe contracte atribuite fara indeplinirea procedurilor legale agentilor privati.

Nici la Falticeni situatia nu e mai buna. “Valoarea datoriilor pe care le are de achitat, in momentul de fata, Primaria Falticeni este de circa 33 de miliarde de lei. Mi se pare o suma extrem de mare pentru asezarea noastra, in conditiile in care, anual, la bugetul local avem de incasat aproximativ 26 de miliarde de lei”, sustine primarul municipiului, Vasile Tofan.

Husiul a ramas fara apa rece in plina vara

In orasele Negresti si Husi, locuitorii au stat toata luna iulie fara apa rece deoarece Electrica Vaslui a intrerupt furnizarea energiei electrice catre statiile de pompare din cauza ca populatia a acumulat datorii de peste cinci miliarde de lei.

Primarul din Husi, Tudor Stafie, a reusit sa rezolve temporar situatia, dupa ce a luat masuri de forta: a blocat conturile datornicilor, i-a fortat pe chiriasii primariei sa-si plateasca restantele de peste 800 milioane de lei, a oprit toate lucrarile care solicitau fonduri publice. Si tot nu a adunat intreaga suma, ci numai suficient pentru ca Electrica sa fie de acord cu o reesalonare.

Iar la Negresti, in ciuda eforturilor, reprezentantii municipalitatii ne-au declarat ca abia au strins 150 de milioane de lei in contul datoriei catre compania de electricitate.

Bugetul local, umflat cu 350 de miliarde de lei

Primaria Piatra-Neamt are, dupa studierea actelor contabile de catre noua conducere, o situatie mai grava decit isi inchipuiau noii alesi. “S-a constatat ca activitatea conducerilor a fost extrem de paguboasa. Societatea Publiserv (care efectueaza asfaltari - n.r.

) a executat lucrari pentru care trebuie sa incaseze peste 100 de miliarde de lei si exista mici sanse ca sumele sa fie recuperate in acest an. Lucrarile au fost contractate pe baza bugetului umflat cu 350 de miliarde de lei, cam atit cit reprezinta si datoriile pe care le are primaria”, a apreciat viceprimarul Gheorghe Popescu.

De altfel, toate societatile Primariei Piatra-Neamt au probleme financiare: Urban (administrarea pietelor si comert - n.r.

), cu sume de incasat de 11,3 miliarde de lei si obligatii neplatite de 11,05 miliarde de lei; Salubritas - unde sint de incasat 11 miliarde de lei si exista datorii de 16 miliarde de lei; Transurban are datorii de 17 miliarde de lei, iar sumele de incasat ajung la 21 de miliarde de lei.

O situatie mult mai grava se inregistreaza la societatea de termoficare Aqua Calor, unde sumele de incasat si datoriile sint de 241 de miliarde de lei.

Publiserv Piatra-Neamt are de platit datorii de 91 de miliarde de lei catre furnizori si banci, dar vechea conducere a gasit bani sa faca “un schimb de experienta” in Egipt, dar si pentru achizitionarea unei camere de luat vederi ultraperformante si a unui sistem media evaluat la 400 milioane de lei, sustine viceprimarul.

“Sint curios ce a cistigat firma municipalitatii pietrene din schimburile de experienta in Egipt, care au costat 600 milioane, cind se puteau organiza schimburi de experienta cu centre universitare din tara pentru a gasi solutii la problemele de asfaltare a strazilor”, a mentionat Gheorghe Popescu.

“Nu mai avem bani”

Primariile din judetul Prahova sint in imposibilitatea de a le plati banii familiilor sarace care au dreptul, conform legii, la venitul minim garantat. Edilii ne-au explicat ca oamenii sint, in unele cazuri, atit de disperati incit au vrut sa-i bata pe functionari. Sumele in cauza ar trebui virate, in proportie de 80a, de guvern, dar de mai multe luni banii nu au ajuns in Prahova.

Presedintele Consiliului Judetean, Florin Anghel, spera ca problema va fi rezolvata la urmatoarea rectificare bugetara. “Am obtinut promisiunea finantistilor ca, cel tirziu pina pe 15 septembrie, fondurile vor fi deblocate”, a precizat acesta.

Pina atunci insa, prahovenii saraci se descurca asa cum pot, in conditiile in care, in majoritatea situatiilor, ajutorul social este singurul lor venit. “Lunar, eu trebuie sa platesc aproape o jumatate de miliard si nu am de unde. Am ramas restant pe doua luni si, daca nu se face nimic, nu voi mai avea bani nici de salarii”, a mentionat primarul comunei Iordacheanu, Gheorghe Safta.

“Bugetul estimat pentru anul acesta este de doua miliarde, din care 1,7 miliarde numai pentru plata salariilor. Nu mai avem bani”, sustine si Veronica Ionita, primarul comunei Gorgota. Ba, mai mult, edilul din Provita de Jos, Mihai Dumitrescu, ne-a declarat ca era sa fie batut de asistati: “Eu nu am mai dat ajutorul social inca din februarie pentru ca nu am bani.

Au fost chiar si cazuri in care am fost amenintat cu bataia, dar i-am inteles, pentru ca sint disperati”, a apreciat acesta.